Buitenland

Noord–Korea onthult nucleair programma

Noord-Korea heeft China donderdag een langverwacht rapport overhandigd over zijn nucleaire activiteiten. In het stuk doet Pyongyang onder meer uit de doeken hoe groot zijn plutoniumvoorraad is.

ANP
26 June 2008 18:37Gewijzigd op 14 November 2020 06:01

China zal het document overdragen aan de Verenigde Staten. Dat land zal, als de informatie volledig is, Noord-Korea binnen 45 dagen van de zwarte lijst halen van staten die terreur sponsoren. Daardoor vervallen allerlei sanctiemaatregelen tegen Noord-Korea.De Amerikaanse president George W. Bush noemt het document een „positieve stap". Tegelijkertijd waarschuwde hij dat het bewind in Pyongyang nog veel verplichtingen moet nakomen. „Als Noord-Korea de juiste keuzes blijft maken, kan het de relatie met de internationale gemeenschap herstellen", zei hij.

Bush liet weten dat hij zich geen illusies maakt over het Noord-Koreaanse regime. Hij zei dat hij zich nog altijd grote zorgen maakt over onder meer de mensenrechtensituatie onder het dictatoriale bewind in Pyongyang, de nucleaire proeven en het verrijken van uranium. „Noord–Korea moet een eind maken aan de nucleaire activiteiten op een wijze die kan worden gecontroleerd", aldus Bush. „Als het land de verkeerde keuzes maakt zullen de Verenigde Staten en de partners in het zeslandenoverleg dienovereenkomstig reageren".

De president verwees naar het zeslandenoverleg, waaraan Noord- en Zuid-Korea, China, VS, Japan en Rusland deelnemen. De landen praten sinds 2003 met Pyongyang om het ervan te overtuigen de nucleaire ambities op te geven.

In 2003 zegde Noord–Korea het non–proliferatieverdrag (NPT) op. Twee jaar later gaf het land toe dat het nucleaire wapens had geproduceerd. In 2006 schokte Noord–Korea de wereld toen het een nucleair wapen testte. Als reactie besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het stalinistische land te treffen met financiële sancties en een wapenembargo.

De zes landen kwamen begin vorig jaar overeen om Noord-Korea’s nucleaire programma te ontmantelen in ruil voor economische en diplomatieke steun. In juli werd daarop de nucleaire installatie van Yongbyon gesloten. Daarna zat de uitvoering van het akkoord tot voor kort in een impasse.

Als symbolisch gebaar wil Noord-Korea vrijdag de koeltoren opblazen van het nucleaire complex Yongbyon. Verscheidene internationale organisaties en media mogen daarbij aanwezig zijn – een unicum in het doorgaans gesloten land. Hiermee wil het obscure regime van Noord-Korea volgens analisten laten zien dat het zich aan het akkoord zal houden.

Het Aziatische land verkeert in een diepe economische crisis. Volgens Zuid-Koreaanse organisaties is er een grote hongersnood gaande in het noordelijke buurland. Noord-Korea werd in de jaren negentig ook getroffen door hongersnood, die naar schatting een miljoen mensen het leven kostte. Sindsdien is het communistische land afhankelijk van buitenlandse voedselhulp om de 23 miljoen inwoners te voeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer