Oudere krijgt eigen kamer verpleeghuis
Alle bewoners van verpleeghuizen krijgen binnen enkele jaren recht op een eigen kamer. Ook de gebouwen in de gehandicaptenzorg ondergaan verbeteringen.
Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid trekt voor nieuwbouw en verbouw in de langdurige zorg in totaal 2,7 miljard euro uit, zo schrijft ze in een brief die donderdagmorgen naar de Tweede Kamer is gestuurd.Meer dan 13.000 bejaarden in verpleeghuizen hebben nu niet de beschikking over een eigen kamer. Het is overigens niet verplicht om te kiezen voor een eenpersoonskamer, maar mensen die alleen willen wonen, krijgen wel het recht daartoe.
Echtparen die samen op een kamer willen, krijgen daarvoor ook de mogelijkheid. Nu leven veel echtparen gedwongen gescheiden van elkaar.
Met de brief van de staatssecretaris komt een eind aan jarenlang politiek gesteggel over het realiseren van meer privacy in verpleeghuizen. In de jaren tachtig werden de eerste debatten er al over gevoerd.
Het grootste gedeelte van het bedrag komt na 2010 beschikbaar, maar ook het komende jaar kunnen zorginstellingen hun eerder ingediende plannen gaan realiseren. In totaal hebben instellingen voor langdurige zorg 1100 plannen ingeleverd voor meer privacy en capaciteitsuitbreiding. Deze zijn allemaal gehonoreerd, zo schrijft de bewindsvrouw.
In totaal komen er zo’n 10.000 extra plaatsen bij in de AWBZ, de langdurige zorg voor ouderen, mensen met handicaps en de geestelijke gezondheidszorg. In laatstgenoemde sector komen er bijna 2300 plaatsen bij, in de gehandicaptenzorg bijna 1600 en in de verpleging en verzorging bijna 6000 plaatsen.
Daarnaast is het geld bedoeld voor kleinschaliger woonvoorzieningen voor gehandicapten en voor het opknappen van verouderde gebouwen in de gehandicaptenzorg. Zo hebben nog veel instellingen voor mensen met een handicap te weinig toiletten en badkamers. Verder zijn eenpersoonskamers in veel gevallen kleiner dan de voorgeschreven 10 vierkante meter.
Brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz is blij met het geld, aldus een woordvoerster vanmorgen. „Al is de conclusie dat het om extra geld gaat ons iets te kort door de bocht. Voor de afbouw van meerpersoonskamers stond dit bedrag al lang gereserveerd.”
Actiz waarschuwt: „Het realiseren van bouw- en renovatieplannen gaat veel minder snel dan vaak wordt gedacht. Het gaat namelijk niet om geld alleen. Zo loopt de afhandeling van bouwaanvragen hier en daar flink wat vertraging op. Dat kan te maken hebben met de eisen van gemeenten of het bouwcollege zorginstellingen, dat toeziet op (ver)bouwplannen. Sommige instellingen wachten al jaren op toestemming voor ze aan de slag mogen gaan.”
Het bouwcollege riep het kabinet er vorig jaar toe op vaart te zetten achter de plannen.