Shell sluit fabriek voor zonnepanelen in Helmond
Shell is van plan de wereldwijde activiteiten op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energie te herstructureren. Het sluiten van fabrieken in Helmond en München moet een commercieel vatbaar solar-bedrijf in de toekomst mogelijk maken.
Het stoppen met de productie van zonnecellen en -panelen in Helmond levert een verlies op van zo’n 150 banen. In de Beierse stad München gaan twintig arbeidsplaatsen verloren, maakte het bedrijf donderdag bekend. Shell Solar, waarin de activiteiten op het terrein van zonne-energie zijn ondergebracht, heeft na overleg met de betrokken partijen toegezegd de betreffende medewerkers behulpzaam te zijn bij het vinden van een nieuwe baan.
CNV Metaal en elektro vindt dat Shell te snel en te rigoureus te werk gaat bij de sluiting van de Helmondse fabriek. De vakbond is niet op voorhand overtuigd van de noodzaak en wil nadere informatie. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten spreekt van een „schok.” „Wij zijn erg door het besluit overvallen. Voor de zomer wisten we al dat er een reorganisatie zat aan te komen, maar we hadden geen vermoeden van deze omvang.”
Van fotovoltaïsche systemen, kortweg pv-industrie genoemd, komen er wereldwijd te veel op de markt. Na vier jaar achtereen een groei van 30 procent per jaar is de vraag dit jaar sterk teruggevallen. Dat was met name in Duitsland (een daling van 50 procent) en Japan (min 40 procent) het geval.
Intussen is de wereldwijde productiecapaciteit bijna verdubbeld, van 400 megawattpiek (MWp) in 2001 naar 760 MWp in 2002. Dit komt overeen met circa 7,6 miljoen panelen van 100 wattpiek, ofwel 4 miljoen vierkante meter. Wp is een maat om aan te geven hoeveel energie een paneel kan produceren onder optimale omstandigheden.
In Nederland bestond tot voor kort de vrees dat het kabinet-Balkenende voor een scherpe afname van de vraag zou zorgen door een vervroegde afschrijvingsregeling voor dergelijke systemen de nek om te draaien. Met een voortzetting van de huidige coalitie na de verkiezingen ligt het in de rede te veronderstellen dat het laatste op de agenda blijft staan.
Shell Solar is op zijn terrein de vierde speler op de wereldmarkt, na het Japanse Sharp, het solarbedrijf van het Britse BP en het Japanse Kyocera. Wereldwijd telt Shell Solar circa 1100 werknemers. Met de sluiting van Helmond verdwijnt de Shell-productie van zonnecellen en -panelen uit Nederland. De productie wordt geconcentreerd in Camarillo en Vancouver in de Verenigde Staten, Gelsenkirchen in Duitsland en in Evora (Portugal).
Shell is al een kwarteeuw actief op dit terrein. Met de activiteiten is nog nooit winst gemaakt. De bedoeling is dat aan de verliesjaren in 2005 een einde komt. Shell Solar moet in dat jaar het ’break-evenpunt’ bereiken, zei een woordvoerder van het concern.