Kabinet zoekt ruimte dwangbehandeling
Het kabinet buigt zich vrijdag over een voorstel van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) om gedwongen behandeling van dementerenden en mensen met een verstandelijke beperking door zorgverleners mogelijk te maken.
Het gaat om een al in 2005 aangekondigde wet die het mogelijk moet maken om mensen binnen en buiten instellingen die zichzelf verwaarlozen en daardoor zichzelf „ernstig nadeel” berokkenen toch te dwingen een behandeling te ondergaan. Die gedwongen behandeling kan variëren van medicatie tot een douchebeurt.Nu kan dat formeel alleen als zij een „acuut gevaar” voor zichzelf of anderen vormen. Maar het gebeurt wel al in instellingen. De wet regelt nu beter onder welke voorwaarden mensen een behandeling mag worden opgelegd en legt vast dat hier afspraken over moeten worden gemaakt in het verplichte zorgplan dat met patiënten wordt vastgesteld.
Wat minister Hirsch Ballin betreft mogen patiënten alleen tegen hun wil worden verzorgd als zij een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Onmacht van verzorgers of autoriteiten mag nooit een reden zijn om dwangverpleging in te zetten. Dat zei de minister van Justitie woensdag tijdens een congres in Utrecht. Hij sprak daar met vertegenwoordigers uit de zorgsector en maatschappelijke organisaties over zorg onder dwang.
Hirsch Ballin roept zorginstituten op mensen altijd respectvol te benaderen. Dat kan dwang voorkomen, en anders de periode van dwangverpleging zo kort mogelijk houden.
De mate waarin opsluitingen binnen de psychiatrische zorg nodig zijn, hangt samen met de manier waarop patiënten worden behandeld. Na introductie van het project Gastvrij Zorg op vijf afdelingen van de instelling voor psychiatrische zorg Parnassia Bavogroep in Schiedam is het aantal opsluitingen binnen een jaar bijna gehalveerd.
Volgens een van de projectleiders, Ingrid Vluggen, hebben bijvoorbeeld ”mystery guests” uit de hotelwereld en de zorg, medewerkers duidelijk gemaakt hoe de omgang met cliënten menselijker gemaakt zou kunnen worden. „We ontvangen mensen nu weer met een kopje koffie.”
Bij sommige vestigingen is het ziekenhuisachtige meubilair vervangen en hebben cliënten normale spullen om zich heen. Ook is er een speelhoek voor kinderen van cliënten ingericht.
Door invoering van marktwerking in de zorg moeten ook instellingen voor psychiatrische zorg meer moeite doen om klanten te winnen. Vluggen bevestigt dat de instellingen zich hierdoor meer zijn gaan richten op de wensen van de cliënt.