GKN houden korter hun rechten na fusie
Gereformeerde kerkenraden houden in de toekomstige verenigde kerk geen zeven, maar vijf jaar de bevoegdheid om te beslissen over losmaking van de plaatselijke kerk uit het kerkverband. Dat blijkt uit de voorgestelde overgangsbepalingen die de triosynode in haar novembervergadering behandelt.
De gereformeerde synode besloot in juni dat de juridische verhouding van de plaatselijke gereformeerde kerken ten opzichte van de SoW-kerk maximaal zeven jaar moet blijven zoals die nu in de Gereformeerde Kerken in Nederland is. Het gereformeerde kerkbestuur kreeg de opdracht mee dit standpunt te bevorderen bij de SoW-partners. Kennelijk is dat niet helemaal gelukt.
De voorgestelde tekst van overgangsbepaling 34 stelt dat een kerkenraad tot 1 mei 2009 bevoegd is om met inachtneming van het bepaalde in artikel 43 van de gereformeerde kerkorde te besluiten over de plaats van de gereformeerde kerk in de verenigde kerk. Het is de bedoeling dat de fusie 1 mei 2004 van kracht wordt.
In de Gereformeerde Kerken bestaat veel onvrede over het feit dat het in de verenigde kerk niet langer mogelijk is dat kerkenraden besluiten een gemeente buiten het kerkverband te plaatsen. Een synodecommissie die de besluiten van de afgelopen junivergadering voorbereidde, stelde daarom voor alsnog in een blijvend geldende procedure te regelen dat gemeenten die afscheiden de nodige voorzieningen mogen behouden.
De meerderheid van de gereformeerde synode voelde hier echter niet voor. Sommige synodeleden pleitten voor een overgangsbepaling die maximaal tien jaar geldig zou zijn. Anderen vonden drie jaar wel lang genoeg. De synode koos daarop voor de middenweg. De overgangsregeling mocht maximaal zeven jaar gaan duren. De werkgroep kerkorde, die de overgangsbepalingen heeft opgesteld, heeft dit nu teruggebracht tot vijf jaar. De definitieve beslissing is aan de triosynode.
De nu voorgestelde overgangsbepaling stelt verder nog dat leden van de gemeente tegen een besluit van de kerkenraad om de gereformeerde kerk los te maken van de kerk bezwaar kunnen maken bij het regionale college voor de behandeling van bezwaren en geschillen. Ook is het mogelijk vervolgens in beroep te gaan bij het generale college voor de behandeling van bezwaren en geschillen. Het besluit tot losmaking van de gereformeerde kerk treedt niet eerder in werking dan na afloop van de bezwaarprocedure.