Snel asielbesluit moet illegaliteit voorkomen
Het kabinet wil dat asielzoekers sneller horen of ze in Nederland kunnen blijven. Een vlotte asielprocedure maakt dat afgewezen vreemdelingen het land makkelijker verlaten. Ze zullen minder vaak in de illegaliteit belanden.
Dat is de gedachte achter een vernieuwing van het asielbeleid die dinsdag is gepresenteerd. Afgewezen asielzoekers worden intensiever begeleid, in de hoop dat ze echt uit Nederland vertrekken.„Asielzoekers moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun aanvraag", schrijven de bewindslieden Hirsch Ballin en Albayrak in een brief aan de Tweede Kamer. „De ervaring leert dat uitzetting moeilijker wordt naarmate vreemdelingen hun vertrek kunnen uitstellen".
Een Kamermeerderheid steunt de hoofdlijnen die de bewindslieden schetsen. Belangenorganisaties zijn echter zeer kritisch over het pakket maatregelen. VluchtelingenWerk Nederland (VWN) en Amnesty International vrezen dat de voorstellen vooral een verslechtering zullen betekenen voor asielzoekers.
De organisaties waarschuwen dat het algemeen invoeren van een snelle procedure de asielzoeker op achterstand plaatst. De tijdsdruk wordt hoog, waardoor te weinig aandacht overblijft voor gedegen onderzoek en het bewijsmateriaal dat de asielzoeker wil verzamelen. „Niet de logistiek, maar de mens moet weer centraal staan in de asielprocedure", stelt VWN–directeur Edwin Huizing.
Het kabinet wil voorkomen dat asielzoekers steeds weer een nieuwe aanvraag indienen. Om dat te bereiken, wordt de voorbereiding van de asielprocedure verruimd. In een rustperiode van minimaal zes dagen voorafgaande aan de officiële procedure, worden onderzoeken verricht naar bijvoorbeeld de gezondheid van een vreemdeling. Dat moet helpen voorkomen dat een asielzoeker later medische gronden aandraagt om zijn procedure te rekken.
Buitenlanders die hier niet mogen blijven, moeten binnen een maand vetrekken. In die vier weken krijgen ze opvang. Als ze daarna nog niet weg zijn, worden ze overgeplaatst naar een plek waar ze in hun vrijheid worden beknot. Desnoods belanden ze in vreemdelingenbewaring.
De bewindslieden verwachten dat door deze aanpak minder ex–asielzoekers op straat belanden. Helemaal uitsluiten kunnen ze dat echter niet. „Een sluitende aanpak in die zin dat vreemdelingen óf een vergunning krijgen óf worden uitgezet, is ook met deze aanvullende maatregelen onmogelijk ten volle te realiseren", schrijven ze.