Buitenland

Raketaanvallen op Israël na operatie op Westoever

Militante Palestijnen hebben dinsdag vanuit de Gazastrook drie raketten op het zuiden van Israël afgevuurd, waardoor twee personen licht gewond raakten. Hoewel er ’s nachts al een mortiergranaat op Israël was afgevuurd is de raketbeschieting de eerste serieuze schending van het bestand dat Israël en het Hamas-bestuur in Gaza vorige week overeenkwamen. Israël sprak van een ’grove schending’, maar zei niet of het tegenmaatregelen zal nemen.

AP
24 June 2008 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 06:00

De Islamitische Jihad eiste de verantwoordelijkheid voor de raketaanval op en zei dat die een vergelding was voor de dood van twee Palestijnen bij een Israëlische inval, dinsdagochtend, in Nablus op de Westoever. Hoewel het bestand geen betrekking heeft op de Westoever, verziekte die operatie de sfeer van kalmte die het bestand had gecreëerd, zei de groep. ‘We kunnen niet op onze handen blijven zitten als dit soort dingen gebeuren met onze broeders op de Westoever.’Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat de raketaanval een reactie was op ’de Israëlische provocatie van vanochtend’. Maar Hamas blijft het bestand trouw, zei hij. En ‘we zullen praten en ervoor zorgen dat alle facties het trouw blijven.’

Bij de inval in Nablus werd de commandant van de Islamitische Jihad in het noordelijk deel van de Westoever, Tarek Juma, gedood. De inval werd uitgevoerd in een studentenhuis. Het leger zei dat Juma werd gedood in een schietpartij die aan nog een militant het leven kostte. Maar buren zeiden dat het tweede slachtoffer een bewoner was, die werd doodgeschoten toen hij de deur van zijn kamer opendeed.

Juma wilde volgens het leger een geweldsactie uitvoeren tegen Israël. In zijn kamer zouden explosieven en munitie zijn gevonden.

De premier van de op de Westoever gevestigde Palestijnse regering, Salam Fayyad, veroordeelde de inval. Hij zei dat dergelijke operaties de pogingen van de Palestijnen om de orde op de Westoever te herstellen ondermijnen. Ook bekritiseerde hij Israël omdat het de autoriteiten op de Westoever niet vooraf van de inval op de hoogte stelde.

Fayyad woonde in Duitsland een internationale conferentie bij ter ondersteuning van de Palestijnse politie en justitie. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank–Walter Steinmeier, zei dat de in Berlijn aanwezige landen 242 miljoen dollar (155 miljoen euro) toezegden voor dat doel, waarmee de verwachtingen werden overtroffen. De conferentie geeft daarmee een duidelijk signaal van steun voor een Palestijnse staat, zei Steinmeier.

Het geld is bestemd voor training van de politie, de bouw van een gerechtelijk laboratorium, de installatie van communicatienetwerken en de bouw en exploitatie van rechtbanken.

De Israëlische premier Ehud Olmert was dinsdag in Egypte voor besprekingen met president Hosni Mubarak. Hij kreeg daar de belofte los dat Egypte zal wachten met het openstellen van zijn grensovergang met de Gazastrook tot de Israëlische militair Gilad Shalit door zijn Palestijnse ontvoerders is vrijgelaten. Ook vroeg Olmert Egypte ervoor te zorgen dat er niet langer wapens vanaf zijn grondgebied naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer