Buitenland

Nederlanders in Zimbabwe opgeroepen tot waakzaamheid

De Nederlandse ambassade in Zimbabwe heeft Nederlanders in het Afrikaanse land opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. In overleg met de minister van Buitenlandse Zaken is besloten over te gaan naar fase 1 van het evacuatieplan. „Vooral in de voorsteden hier in Bulawayo voel je de spanning.”

Buitenlandredactie
24 June 2008 12:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:00

Nu oppositieleider Morgan Tsvangirai naar de Nederlandse ambassade in Harare is gevlucht, is Nederland nauw betrokken geraakt bij de situatie in Zimbabwe. Dat kan ook gevolgen hebben voor de Nederlanders in het land, hoewel er volgens minster van Buitenlandse Zaken Verhagen nog geen concrete aanwijzingen zijn voor bedreigingen.De ambassade in Harare heeft in overleg met de minister echter besloten om over te gaan tot fase 1 van het evacuatieplan. Dit houdt in dat de ambassade de betrokkenen oproept zich klaar te maken voor eventueel vertrek. Concreet betekent dit dat wordt opgeroepen te zorgen voor voldoende voorraden water, brandstof, dekens en voeding et cetera, de voertuigen te controleren en de reisdocumenten gereed te houden.

De ambassade in Harare geeft aan dat er in Zimbabwe 600 Nederlanders zijn geregistreerd, maar dat wil niet zeggen dat die zich ook in Zimbabwe bevinden. Nadat Mugabe in 2000 begon met het onteigenen van grond van blanke boeren, zijn de meeste buitenlandse kwekers, onder wie een flink aantal Nederlandse ondernemers, vertrokken. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek woonden in 2005 nog 1500 Nederlanders in Zimbabwe.

De Nederlander Paul Benschop zegt vanuit de zuidwestelijke stad Bulawayo -een oppositiebolwerk- dat hij vooralsnog geen redenen ziet zich ernstige zorgen te maken. „In de hoofdstad Harare is het meeste aan de hand. Wat je hier wel merkt, is dat de spanning in met name de volkswijken is toegenomen. Die kun je nu beter mijden.” Volgens Benschop is het klimaat met name de afgelopen weken grimmiger geworden. De regering heeft werklozen ingehuurd om mensen te intimideren op Mugabes partij te stemmen.

De echtgenote van Benschop, Janette, werkt als arts voor de zendingsorganisatie Mbuma. Op de post in het dorp Mbuma werken nog vijf Nederlandse stafleden. Die blijven vooralsnog gewoon op hun post. Secretaris A. B. den Breejen van de organisatie geeft aan dat er onlangs op de missiepost lang vergaderd is over de situatie, maar dat de staf en de Schotse moederorganisatie nog geen reden zagen tot evacuatie over te gaan.

Het bericht van de ambassade geeft daar ook nog geen aanleiding toe. De ambassade roept op „gezond verstand te gebruiken.” Interessant is ondertussen wel waarom Tsvangirai uitgerekend zijn toevlucht in de Nederlandse ambassade zocht. Tsvangirai zei dinsdagmorgen zelf voor Radio 1 de Nederlandse ambassade te hebben uitgekozen omdat deze onomstreden en vriendelijk is. Via de ambassade en lobbygroepen zijn er bovendien goede contacten vanuit Nederland met allerlei groepen in het maatschappelijk middenveld in Zimbabwe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer