Politiek

Verdonk wil als Hestia zijn

TON-leider Verdonk sprak maandagavond in zaal Hestia van het Zoetermeerse partycentrum 2B-Home. Op het eerste gezicht lijken er weinig overeenkomsten te bestaan tussen de leider van Trots op Nederland en de naamgeefster van de zaal, maar wie verder kijkt, ziet ze wel degelijk.

Kees de Groot
24 June 2008 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:00
ZOETERMEER - Verdonk werpt zich op als beschermster van de staat. „Het gaat niet gebeuren dat mijn dochter en kleindochters over vijf jaar met een hoofddoek op achter het aanrecht staan. No way.” Foto ANP
ZOETERMEER - Verdonk werpt zich op als beschermster van de staat. „Het gaat niet gebeuren dat mijn dochter en kleindochters over vijf jaar met een hoofddoek op achter het aanrecht staan. No way.” Foto ANP

De godin Hestia bevorderde, volgens de Griekse mythologie, een gezellige, geregelde samenleving. Ze gold als beschermster van de staat. Verdonk werpt zich ook als zodanig op.Behoud van het Nederlandse karakter is haar centrale punt. Ook maandagavond trok ze daarom fel van leer tegen het verval van de Nederlandse cultuur en de aantasting van onze samenleving. Ze hekelde het feit dat homo’s niet meer voor hun geaardheid durven uitkomen, dat bouwvakkers op sommige plaatsen niet meer in korte broek mogen werken en dat bepaalde schilderijen niet meer worden getoond omdat ze aanstootgevend zouden zijn voor moslims. „Dat is niet de schuld van allochtonen, maar onze eigen schuld”, hield Verdonk haar honderd aanhangers voor. „Wij doen telkens een stapje terug.”

Verdonk beloofde de Nederlandse cultuur te beschermen: „Het gaat niet gebeuren dat mijn dochter en kleindochters over vijf jaar met een hoofddoek op achter het aanrecht staan. No way.”

In de daadkracht die ze op dat moment uitstraalde, leek ze weer even op Hestia. Hestia’s naam duidt haar aan als de godin die vastheid geeft. Daadkracht, duidelijkheid, oplossingsgericht, eerlijk, om die kernwoorden bouwde Verdonk maandag haar betoog op. Haar introductie -„we gaan een beetje praten over Trots op Nederland”- liep uit naar 35 minuten.

Daarna was de beurt aan de zaal. De Zoetermeerders vroegen Verdonk orde op zaken te stellen bij misstanden in het land. Ze verwachten veel van haar. „Kunt u iets doen aan de hoge benzineprijzen?” vroeg een vrouw. Een man wilde weten wat Verdonk gaat doen om hbo’ers te leren weer een fatsoenlijke brief te schrijven. Anderen informeerden naar de plannen van Verdonk met successiebelasting en milieuheffingen.

Onvermijdelijk ging het maandagavond ook over asielzoekers. Gelovige volgelingen van Hestia zetten de deuren van hun huis wijd open voor vreemdelingen en vluchtelingen, zelfs voor vijanden. Verdonk heeft een ruim hart voor mensen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en honger, zei ze. Iets minder gastvrij dan Hestia is ze echter wel. Mensen die naar Nederland komen, krijgen wat Verdonk betreft niet meteen recht op volledige bijstand. Zij acht het redelijk dat vluchtelingen pas na verloop van tijd meer gaan profiteren van de sociale voorzieningen.

De leider van Trots op Nederland zei maandagavond wel dat ze er voor iedereen wil zijn. Voor homo’s en hetero’s, autochtonen en allochtonen, jong en oud.

De eredienst voor Hestia is inmiddels eeuwen verleden tijd. Verdonks beweging staat nog maar aan het begin. Ze toonde zich optimistisch over de toekomst: „Slechts 2 procent van de Nederlanders is lid van een politieke partij. Die andere 98 procent is allemaal welkom bij mij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer