Beton bedekt wond in Middelburgs hart
Er ligt 10 miljoen euro in de put. Maar daar kan niemand meer bij. Sinds maandag rijden vrachtwagens af en aan om beton te storten in de Middelburgse ”rampput”. In plaats van een theater komen er woningen.
Woordspelingen liggen ook na drie jaar nog voor de hand. Middelburg voerde een klucht op nog voordat het theater was gebouwd. Maandag was het tijd voor een nieuw bedrijf in het openluchttoneelstuk: het weer volstorten van de eerder gegraven bouwput. De Walcherse Bouw Unie begon maandag met het storten van een eerste laag beton, een karwei dat nog tot woensdag duurt. Volgende week volgt een tweede laag.Het beton wordt onder water aangebracht. Pas volgend jaar verdwijnt het water, wanneer een derde laag beton wordt gestort. Tot dan toe blijft het ’zwembad’ aan de Middelburgse Zuidsingel aanwezig.
Tegendruk
De onbedoelde plas ligt er al sinds maart 2005. Toen rukte de brandweer met spoed uit naar de bouwplaats, waar uiteindelijk een nieuw theater had moeten verrijzen. De brandweerlieden vulden de put ijlings met water om tegendruk te bieden aan de instabiele wanden. Directe omwonenden waren er toen al niet meer: dezen waren al even ijlings ondergebracht in hotels omdat hun huizen dreigden te verzakken.
Op het technische mankement volgde politieke averij. Het college kwam ten val. In een totaal vastgelopen bestuurlijke situatie moest een referendum uitkomst bieden. De meeste Middelburgers stemden voor uitbreiding van de al bestaande schouwburg aan het Molenwater. Het project aan de Zuidsingel was daarmee definitief van de baan. Geen goedkope grap: op de locatie was inmiddels ruim 10 miljoen euro gespendeerd. De Middelburgse bouwput wordt dan ook wel als bijna bodemloos gezien.
Het volstorten van de put voedt die gedachte. Tientallen vrachtwagenladingen, goed voor 5000 kubieke meter beton, moeten woensdagochtend in het gat verdwenen zijn.
Aan de Zuidsingel rijden de vrachtwagens van de Walcherse Bouw Unie sinds maandagochtend dan ook af en aan. Ook ’s nachts gaat het werk door. Verschillende omwonenden slapen zolang in een hotel om de herrie te ontlopen.
De WBU kreeg de opdracht overigens niet zomaar. Belangrijke voorwaarde was dat het bouwbedrijf de put zou overnemen van de gemeente. Daarmee is het risico van toekomstige werkzaamheden niet langer voor rekening van Middelburg, die het doek al lang geleden had willen laten vallen.
Mijlpaal
Verantwoordelijk wethouder A. A. de Vries van Middelburg is opgelucht dat het beton nu eindelijk wordt gestort. „Het is een mijlpaal. Maar tegelijk moet er nog veel gebeuren; er lopen nog allerlei procedures.”
Op de plaats van de theaterput komen woningen, in combinatie met een parkeergarage. Daarmee moet de wond in het hart van Middelburg definitief verleden tijd zijn. De Vries: „We hebben laten zien dat de bestuurlijke slagkracht van Middelburg weer op peil is. Eind jaren negentig heeft Middelburg flinke ambities vertoond, en we moeten constateren dat dit project een financieel drama is geworden.”
Toch waren de ambities van de Zeeuwse hoofdstad niet té hoog, denkt de wethouder. „Andere dingen zijn namelijk wel gelukt. Dat zie je ook terug in allerlei ranglijstjes. Middelburg doet het gewoon erg goed.”