Cgk Veenendaal Pniël
De christelijke gereformeerde kerk te Veenendaal (Pniël) houdt op 6 juli haar laatste dienst in de oude Pniëlkerk, aan de Tuinstraat 133.
Deze dienst zal beginnen om 17.00 uur en ds. H. H. Klomp hoopt voor te gaan, aldus het laatste nummer van het CGK-orgaan De Wekker.Ruim 94 jaar geleden, op 29 januari 1914, ging ds. W. den Hengst voor in de eerste dienst in de ”Hoofdstraatkerk”. „Nu, in 2008, wordt er een stukje Veense kerkgeschiedenis afgesloten, maar de Heere en Zijn Woord blijven dezelfde”, schrijft scriba A. Kok namens de kerkenraad in De Wekker.
Op 13 juli om halftien zal de eerste dienst worden gehouden in de nieuwe Pniëlkerk aan de Gandhistraat 2. Voorganger is dan ds. D. van der Zwaag.
Op een later tijdstip vindt de officiële opening van het kerkgebouw plaats. In het nieuwe gebouw is ook het dienstencentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken ondergebracht.
Nieuwe zalen Ngk Rijsbergen
RIJSBERGEN - Op 1 juni is het kerkgebouw Diakonia van de Nederlands gereformeerde kerk te Rijsbergen „feestelijk geopend.” Predikantsvrouw Caroline de Kreek-Quist onthulde het logo van de gemeente op de nieuwe muur van het gebouw, aldus een verslagje in het Nederlands gereformeerde orgaan Opbouw van vorige week. Twee maanden eerder legde S. van Katwijk-Polderman de eerste steen van de uitbreiding en verbouwing van het kerkgebouw.
Het kerkgebouw aan de Gommersstraat kreeg er in krap twee maanden twee nieuwe zalen bij. Deze zijn vooral bedoeld voor de opvang van kinderen tijdens de kerkdiensten en voor kerkelijke activiteiten. Daarnaast heeft er een herinrichting van het bestaande gebouw plaatsgevonden. Het oude gebouw voldeed niet meer „vanwege de snelle groei van de gemeente.”
Gkv Goes in Calvijn College
GOES - De zondagse bijeenkomsten van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Goes zullen vanaf 1 juli gehouden worden in de aula van het Calvijn College in Goes. De laatste kerkdienst in het huidige kerkgebouw, de Westerkerk, zal zondag plaatsvinden.
Na een periode van ongeveer 7,5 jaar neemt de gemeente afscheid van de Westerkerk, die sinds 1 januari eigendom is van een projectontwikkelaar. Door de groei van de gemeente werd het eigen kerkgebouw, De Hoeksteen in Goes (Noordhoek), te klein voor de bijeenkomsten. Vanaf 2001 werd daarom de Westerkerk gehuurd van de protestantse kerk in Goes. De Hoeksteen is vorig jaar verkocht aan de oud gereformeerde gemeente in Nederland.
De plannen voor een eigen kerkgebouw hebben inmiddels vaste vormen aangenomen. Naar verwachting zal in het najaar de eerste paal de grond in gaan tegenover het ziekenhuis aan de ’s-Gravenpolderseweg, zo meldde de kerkenraad gisteren.
Tsjerkepaad 2008
GROU - In Friesland zijn dit jaar in het kader van Tsjerkepaad 2008 tweehonderd kerken te bezichtigen voor het publiek. „De kerken nodigen uit tot rust en bezinning in een onrustige wereld en zijn ook vaak zeer bezienswaardig”, aldus de organisatie in een persbericht.
De opening van Tsjerkepaad 2008 is zaterdag 5 juli om 11.00 uur in de Sint-Pitertsjerke in Grou. Daar is cultuurhistoricus Peter Karstkarel aanwezig om te vertellen over monumentale kerken. Alle deelnemende kerken doen op dezelfde dag om 13.30 uur de deuren open voor publiek. In veel kerken worden activiteiten georganiseerd, zoals exposities, concerten en voordrachten.
De regio’s van Tsjerkepaad vallen dit jaar voor het eerst samen met de knooppuntengebieden van de ANWB. Fietsers, wandelaars, maar ook automobilisten kunnen zelf een route bepalen en op een middag een paar Tsjerkepaadkerken bezoeken.
In de Tsjerkepaadgids worden de deelnemende kerken beschreven. De gids is voor één euro te koop in de kerken en bij VVV’s. De organisatie verwacht enkele duizenden bezoekers. Meer informatie is te vinden op de website www.tsjerkepaad.nl.
Grote Kerk Wijk bij Duurstede
WIJK BIJ DUURSTEDE - De renovatie van het interieur van de Grote Kerk aan de Markt in Wijk bij Duurstede nadert haar voltooiing. Zaterdag beleggen de hervormde gemeente en de protestantse gemeente om 15.00 uur een speciale bijeenkomst waarin het resultaat van de restauratie wordt gepresenteerd.
Tijdens deze bijeenkomst zullen ds. A. Bloed, predikant van de hervormde gemeente, en J. Meuleman, namens het college van kerkrentmeesters lid van de beheerscommissie en de restauratiecommissie, het woord voeren. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het SOW-koor onder leiding van Elien van der Meer en organist Wim Breunesse.
Er zijn korte rondleidingen langs markante punten van het kerkgebouw. Met behulp van een expositie wordt het verloop van de restauratie in beeld gebracht. Voor de kinderen is er een speurtocht en een knutseltafel.
Kerkdienst in het Gronings
AMSTERDAM - In de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam wordt zondag 26 oktober een kerkdienst gehouden in de Groninger taal. De dienst begint om 10.30 uur. Voorganger is ds. H. Donga.
Het thema voor de dienst is ”mitdoun en dwaarsliggen” (meedoen en dwarsliggen). Het thema sluit aan bij het motto van de Bijbel10daagse, ”Tussen trend en traditie”, die gehouden wordt van 24 oktober tot en met 3 november. Tijdens de dienst wordt gelezen uit de Bijbel in de Groninger taal.
De Groninger Bijbel wordt op zaterdag 25 oktober officieel gepresenteerd in de Martinikerk in Groningen. Ruim dertig jaar is door een team van zo’n 60 vrijwilligers gewerkt aan de totstandkoming van deze vertaling.
Kerken Kijken Utrecht
UTRECHT - Voor de 26e keer vindt deze zomer Kerken Kijken Utrecht plaats. Vanaf vandaag tot en met 13 september (Open Monumentendag) zijn ruim tien bijzondere binnenstadskerken kosteloos te bezichtigen. In de kerken zijn gidsen aanwezig die gratis rondleidingen verzorgen.
In alle opengestelde kerken zijn korte beschrijvingen van bezienswaardigheden in het interieur aanwezig. Omdat veel van de kerken nog in gebruik zijn voor de eredienst, kan een kerk wegens huwelijks- of rouwdiensten gesloten zijn. Dat geldt ook bij concerten of besloten evenementen. Actuele informatie is te vinden op www.kerkenkijken.nl.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.