ZGG opent mogelijk terrein in Azië
UTRECHT - De Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) heeft plannen om een nieuw zendingsgebied te openen in een gebied dat nog niet met het Evangelie bereikt is. De ZGG denkt in eerste instantie aan een Aziatisch land.
Dat maakte directeur P. Eikelboom zaterdag bekend tijdens de 52e zendingsdag van de ZGG. De bijeenkomst in de Voordorphal te Utrecht trok ongeveer 3000 mensen. Ds. G. J. N. Moens, die ds. J. J. van Eckeveld opvolgde als voorzitter van het deputaatschap voor de zending, leidde de dag.
Op 31 december 2007 had de ZGG 22 uitgezonden werkers in dienst, het laagste aantal sinds jaren, zo zei Eikelboom. De ZGG is nog steeds op zoek naar nieuwe medewerkers. Er is zicht op de invulling van een aantal vacatures. D. K. Korpel wordt na zijn opleiding uitgezonden naar Nigeria. Student J. IJsselstein, die in 2010 zijn studie aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten hoopt te voltooien, wil als zendingspredikant beroepbaar worden gesteld.
De ZGG denkt eraan om in samenwerking met de Gereja Jemaat Protestan di Indonesia (GJPI) een nieuw zendingsgebied te openen in Papua, het oudste zendingsgebied van de Gereformeerde Gemeenten. De GJPI is voortgekomen uit het zendingswerk van de ZGG en telt inmiddels 36 predikanten.
Derde post Albanië
Ook in Albanië wil de ZGG het werk uitbreiden. J. Otte, die van 1994 tot 2005 in Albanië werkte, wordt uitgezonden naar een tweede post, Tepelenë, om daar pionierswerk te verrichten. Het deputaatschap wil de mogelijkheden voor een derde post verkennen.
Het werk in Albanië ondervindt tegenslag door het stoppen van de samenwerking met de Greek Evangelical Church (GEC). De verschillen waren te groot, aldus Eikelboom.
In Guinee, een politiek onrustig land, heeft de ZGG inmiddels een derde post geopend. Het Bijbelvertaalproject nadert zijn voltooiing, zodat over een enkel jaar de Bijbel in het Soso beschikbaar zal zijn.
De situatie in de gemeente El Emparo in Ecuador is moeilijk geweest, zo zei Eikelboom. De gemeente is kleiner geworden. De situatie lijkt zich echter te stabiliseren. Evangelist J. H. Seppenwoolde volgt momenteel een taalstudie en hoopt daarna zijn taak in de Ecuadoraanse stad Machala op te nemen.
Het jaarverslag van de ZGG meldt dat de inkomsten vorig jaar met bijna 9 procent zijn gestegen tot 2,8 miljoen euro.
China
Tijdens de zendingsdag stond China centraal. Twee pioniers die hier een taalstudie volgen, Christine en Nettie, vertelden over hun ervaringen. De twee gaan na hun studie aan de slag als lerares Engels.
Christine zei dat er een zekere vrijheid is. „We praten met mensen privé over de Bijbel. Dat gebeurt in de taxi, op school en waar dan ook. Er is alle gelegenheid om door te spreken over Bijbelse onderwerpen. De overheid weet dat we christen zijn. Met de Heere kunnen we alles doen en daarom kunnen we in China zijn.”
Nettie was positief over een bezoek aan een Drie-Zelfkerk, waar ze reformatorische klanken gehoord heeft. Ze heeft het gevoel dat de jongeren die zij sprak redelijk tevreden zijn over de toegenomen vrijheid.
Tentenmaakster Jantine werkt in een gezondheidszorgproject onder Tibetanen. Tibetanen zijn volgens haar heel anders dan Chinezen. Ze hechten veel meer aan hun godsdienst, het boeddhisme. Religie beheerst het leven. De angst voor een volgend leven proberen de Tibetanen te verdringen door gebed en offers.
Het feit dat zij inmiddels een mondje Tibetaans spreekt geeft haar een pré in contacten met de Tibetanen. Het lukt haar om met hen over hun godsdienst te spreken vanuit christelijke waarden. Als voorbeeld van het benutten van kansen noemde ze een jaarlijks festijn in een Tibetaans klooster, waar ze met een Tibetaanse kennis geweest is. Monniken hebben maskers op die angst oproepen om zo mensen te confronteren met doodsangst. Na afloop van het feest was er een aanknopingspunt om met die kennis verder te praten over het leven na de dood.
Voorzitter ds. G. J. N. Moens mediteerde over de gelijkenis van de ware wijnstok en de ranken naar aanleiding van het thema van de dag: ”Zonder Mij kunt gij niets doen”. De ranken zijn afhankelijk van de wijnstok, Christus, zo zei de predikant uit Meliskerke. De ranken van die wijnstok zijn maar heel eenvoudige mensen. „Wie ziet de eenvoudige zendingswerker die de Bijbel vertaalt in Papua? Wie ziet de kleine gemeente in de sloppenwijken van Ecuador? Het is gering voor het oog, maar zo bouwt de Heere Zijn kerk.”
Tijdens de zendingsdag hielden ook ds. L. Terlouw en ds. G. J. van Aalst een toespraak. G. Fahner-Vos vertelde een verhaal voor de kinderen.
Zendingswerkers van de ZGG
De Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) bezint zich op uitbreiding van haar werkterreinen. Waar bevindt de ZGG zich tot nu toe?
Papua (1962):
5 zendingswerkers; Gereja Jemaat Protestan di Indonesia (GJPI), geïnstitueerd in 1984.
Nigeria Izi (1974):
geen zendingswerkers; Nigeria Reformed Church (NRC), geïnstitueerd in 1988.
Guinee (1991):
9 zendingswerkers in Boké en Garama.
Albanië (1994):
3 zendingswerkers samen met andere organisaties in Delvinë en Sarandë.
Ecuador (1995):
3 zendingswerkers in Guayaquil, Portoviejo en Machala.
China (2000):
3 tentenmakers.
De gebruikte naam Jantine is, om veiligheidsredenen, achteraf gefingeerd.