Buitenland

Israëlische aanval op Iran onzeker

Gaat het Midden-Oosten een nieuwe oorlog tegemoet? De Amerikaanse krant The New York Times schreef vrijdag dat Israël begin deze maand op 1500 kilometer van huis een grote oefening hield boven het oosten van de Middellandse Zee en Griekenland. De mitsen en maren van zo’n aanval zijn evenwel aanzienlijk.

Alfred Muller
23 June 2008 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 06:00

Bij de militaire oefeningen begin deze maand zouden meer dan honderd F-15’s en F-16’s hebben meegedaan. Ook zette de luchtmacht helikopters en tankvliegtuigen in. Volgens Amerikaanse bronnen was de oefening bedoeld als voorbereiding op een mogelijke aanval op Iran.En inderdaad: de afstand die werd beproefd tijdens de militaire oefening is even groot als die naar het complex in Natanz in Centraal-Iran, waar zich centrifuges voor verrijking van uranium bevinden. En Israëlische politici hebben gezegd dat ze geen genoegen zullen nemen met een nucleair bewapend Iran.

De Iraanse minister van Defensie, Mostafa Mohammad Najar, waarschuwde voor een „onbeperkt” antwoord op elke vijandelijke actie. De directeur-generaal van het internationale atoomenergieagentschap (IAEA), Mohammed el-Baradei, vreest escalatie en zei dat een militaire aanval op Iran het Midden-Oosten kan veranderen in „een vuurbal.”

Israël vreest echter op lange termijn een Iraanse atoomaanval. President Mahmud Ahmadinejad zei in oktober 2005 tijdens een conferentie over „een wereld zonder zionisme” dat „zeer spoedig deze vlek van oneer (Israël) van het centrum van de islamitische wereld verwijderd zal worden - en dat is haalbaar.” Leven met een nucleair Iran is voor Israël een onacceptabel risico.

Israëlische politici hebben in de afgelopen tijd herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat ze een aanval op Iran tot de mogelijkheden rekenen. Op 6 juni verklaarde Shaul Mofaz, nu minister van Transport en voormalig chef-staf en minister van Defensie, dat als Iran doorgaat met zijn nucleaire programma, Israël het land zal aanvallen. Minister Tzipi Livni heeft ook laten weten dat Israël een militaire optie heeft.

Teheran ontkent dat het nucleaire wapens wil produceren. Het zou slechts gaan om de ontwikkeling van nucleaire energie voor vreedzame doeleinden om in de behoeften van een uitdijende bevolking te kunnen voorzien. De Amerikaanse Raad voor Nationale Inlichtingen schreef in november vorig jaar in een rapport dat het vrij waarschijnlijk is dat Iran tussen 2003 en midden 2007 de poging nucleaire wapens te maken heeft opgegeven. De raad voegde eraan toe dat het niet zeker is wat Iran op het ogenblik doet. De Israëlische inlichtingendiensten geloven echter dat Iran wel degelijk van plan is een kernmacht te worden.

Dat Israël zal overgaan tot een aanval op Iran, is echter nog allerminst zeker. Het land blijft hopen dat George Bush tegen het einde van zijn presidentschap de Iraanse nucleaire installaties zal neutraliseren, dat de diplomatieke stappen en sancties tegen Iran alsnog zullen helpen of dat er een regimeverandering in Teheran plaatsvindt. Ook zal nog moeten blijken of een militaire operatie uitvoerbaar is. De doelen bevinden zich namelijk op grote afstand en diep onder de grond. Ten slotte zal Israël de kosten moeten berekenen. Iran, dat langeafstandsraketten bezit, heeft de mogelijkheid het een en ander terug te schieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer