Geen snelle oplossing bij olietop
JEDDAH (ANP) – Het crisisberaad in Jeddah (Saoedi–Arabië) heeft geen snelle oplossing opgeleverd voor de recordhoge olieprijs en de gevolgen voor de wereldeconomie die daarmee zijn gemoeid.
Gastland Saoedi–Arabië zegde toe de productie op te schroeven, maar waarschuwde dat deze maatregel alleen de markten niet zullen kalmeren.„In dit kritieke uur moet de wereld zijn verantwoordelijkheid nemen. Samenwerking is de hoeksteen voor elke oplossing", aldus koning Abdullah. Hij stelde voor een fonds op te richten voor ontwikkelingslanden, zodat zij de hoge olieprijzen kunnen opvangen.
Eerder had OPEC–voorzitter Chakib Khelil al gezegd dat een beslissing over de productie pas tijdens een vergadering later in het jaar in Londen zal worden genomen. „Dit is geen OPEC–bijeenkomst". aldus Khelil.
Kopstukken uit de energiesector kwamen zondag bijeen om de sterk gestegen olieprijs te bespreken. De prijs van een vat ruwe olie is in een jaar bijna verdubbeld naar 140 dollar. De hoge prijzen hebben wereldwijd al tot protesten en ongeregeldheden geleid.
Wel zijn de olieproducerende landen en de olieconsumerende landen het er allemaal over eens dat de wereldeconomie niet gebaat is bij hoge en instabiele prijzen, die het vertrouwen in de oliemarkt aantasten en teveel ruimte laten voor speculanten.
Ook zijn alle landen het erover eens dat meer geïnvesteerd moet worden in winning en raffinage, zodat reservecapaciteit ontstaat en de markt minder snel verstoord kan raken. Bovendien moet de markt meer „transparant" worden door meer en betrouwbare informatie over productie en consumptie. Dat kan ook speculanten buiten spel zetten.
Saoedi–Arabië zal de productie in juli verhogen naar 9,7 miljoen vaten per dag, de hoogste productie sinds decennia. Olieminister Ali al–Naimi beloofde blijvend meer te gaan leveren als er vraag naar is. Hij verwacht echter niet dat meer olie op de markt de prijzen zullen laten dalen.
Al–Naimi zei verder dat zijn land de maximale productiecapaciteit van 12,5 miljoen vaten per dag met 2,5 miljoen vaten per dag gaat verhogen. De minister zegde toe forse investeringen (129 miljard dollar) te doen de komende vijf jaar in de energiesector. Volgens de bewindsman zijn angsten op de lange termijn over de olievoorraad „ernstig misplaatst". De wereld heeft genoeg olie om aan de vraag te voldoen voor vele, vele decennia, aldus Al–Naimi.
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vertrouwt erop dat de top–ontmoeting in Jeddah een „ommekeer inluidt naar olieprijzen die meer stabiel en meer redelijk zijn". „Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren", aldus de CDA–bewindsvrouw.