Geen uitstel behandeling begrotingen
De Tweede Kamer zal de komende weken gewoon de begrotingen van de afzonderlijke ministeries voor het jaar 2003 behandelen. Ook het kabinet wil de voorgestelde begrotingen, inclusief de afschaffing van het spaarloon, door de Kamer loodsen.
De fracties van CDA, LPF, VVD, ChristenUnie en SGP zien in de demissionaire status van het kabinet geen reden om de begrotingen niet te behandelen, zoals de SP wil, of de begrotingen in afgeslankte vorm ter discussie te stellen. „Het landsbelang” vordert volgens de fracties onverkorte behandeling van de begrotingen.
De linkse oppositie is het daar niet mee eens en vindt dat Kamer en regering omstreden plannen in de begrotingen moeten schrappen. CDA en VVD vinden dat de oppositie dan maar met concrete voorstellen moet komen, waarover vervolgens stemming moet plaatsvinden.
LPF-kamerlid Eerdmans acht zich overigens niet „met handen en voeten” gebonden aan het strategisch akkoord. De LPF heeft in een eerder stadium al laten weten niets te zien in de afschaffing van de spaarloonregelingen, zoals het kabinet wil. Ook VVD-fractievoorzitter Zalm heeft gezegd dat het spaarloon gehandhaafd moet blijven.
Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei woensdag tijdens een publieksdebat op de gezinsbeurs Wegwijs in Utrecht dat het kabinet geen reden ziet om de begrotingen aan te passen in verband met de demissionaire status van het kabinet. Het plan van VVD-leider Zalm om af te zien van de afschaffing van het spaarloon met ingang van volgend jaar, noemde de bewindsman „onverstandig.” Als het spaarloon blijft gehandhaafd, veroorzaakt dat een gat van 800 miljoen euro in de begroting van 2003. Volgens De Geus doet de politiek er verstandig aan de concrete voorstellen van het kabinet voor het alternatief van het spaarloon af te wachten, namelijk het sparen voor vrije tijd, alvorens een beslissing te nemen over handhaving van de spaarregelingen. De Geus verwacht „een bikkelhard gevecht.”