Kerk & religie

Synode HHK accepteert twee vormen van beheer

De generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft een voorstel om in de kerk zowel aangepast beheer als vrij beheer te accepteren in eerste lezing aanvaard en ter consideratie aan de classes en kerkenraden toegezonden.

Kerkredactie
21 June 2008 22:18
De generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft een voorstel om in de kerk zowel aangepast beheer als vrij beheer te accepteren in eerste lezing aanvaard en ter consideratie aan de classes en kerkenraden toegezonden. Foto ANP
De generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft een voorstel om in de kerk zowel aangepast beheer als vrij beheer te accepteren in eerste lezing aanvaard en ter consideratie aan de classes en kerkenraden toegezonden. Foto ANP

Dat blijkt uit een verslag van de tweedaagse synodevergadering van de hand van scriba ds. L. W. Ch. Ruijgrok. De vergadering werd vrijdag en zaterdag gehouden in de kapel van het Elspeetse conferentieoord Mennorode. In de plaats van ds. Tj. de Jong (Staphorst), die met emeritaat is gegaan, werd ds. W. Pieters (Garderen) gekozen tot lid van het breed moderamen.De synode sprak onder andere over diverse jaarrekeningen over 2007, fondsvorming en ondersteuning van kleine gemeenten, het werk van de commissies toelating en zending, de zesjaarlijkse stemming en de structurering van het beheer.

De Hersteld Hervormde Kerk kent momenteel in de praktijk twee soorten van beheer. „Er zijn aangepaste en vrije kerkvoogdijen. Reeds in februari had de synode uitgesproken geen bezwaar te hebben tegen vrij beheer, mits de verhouding tussen de kerkenraad en de kerkvoogdij goed is geregeld. Met het oog daarop is toen een motie aangenomen waarin aan de commissie kerkorde en de commissie bestuur en beheer de opdracht werd gegeven om binnen de reeds gedane voorstellen één of meer artikelen te ontwikkelen waarin wordt omschreven waaraan de relatie tussen kerkenraad en kerkvoogdij minimaal moet voldoen”, aldus het synodeverslag.

Deze voorstellen zijn zaterdag door de synode besproken. „Kern ervan is dat in de afbakening van de bevoegdheden een belangrijke stem is gegeven aan de vergadering van tot stemmen bevoegde lidmaten.” De wijzigingsvoorstellen die betrekking hebben op het beheer, alsook op het toezicht daarop, zijn door de synode in eerste lezing vastgesteld en zullen eveneens ter consideratie door de classicale vergaderingen aan de kerkenraden worden toegezonden.

Zesjaarlijkse stemming

Zaterdagmorgen werd ook een verzoek van de classes West en Zuid West besproken over de zesjaarlijkse stemming. Volgens de kerkorde moet elke gemeente zich in november van dit jaar uitspreken over de vraag op welke manier de verkiezing van ouderlingen en diakenen in de komende zes jaar dient plaats te vinden. „Beide classes stelden voor om de kerkordelijke mogelijkheid dat de lidmaten deze verkiezing geheel aan zichzelf houden te laten vervallen. Na een korte bespreking waarin zowel Schriftuurlijke, confessionele als historische gegevens ter tafel kwamen, besloot de synode unaniem in de zesjaarlijkse stemming nu geen verandering aan te brengen. Wel sprak zij uit dat het passief kiesrecht voorbehouden blijft aan de manslidmaten en verzocht zij het breed moderamen van de synode een commissie in het leven te roepen die de Schriftuurlijke, confessionele en historische argumenten op een rij zet en van een breder kader voorziet”, zo schrijft de scriba.

Uit de gepresenteerde cijfers bleek volgens hem dat de financiën van de HHK zich in gunstige zin ontwikkelen. „De offervaardigheid voor noodlijdende gemeenten en personen, alsook voor zending, opleiding, jeugdwerk en het algemene kerkenwerk is groot. Dat betekent dat de financiële positie van de verschillende fondsen in het afgelopen jaar verder is versterkt”, aldus het verslag.

Uitvoerig werd in de besprekingen stilgestaan bij het fonds noodlijdende gemeenten en personen. Uit dit fonds worden gemeenten gesteund die de exploitatie niet rond kunnen krijgen, alsook predikanten die financiële problemen hebben. Het voorstel was om uit dit fonds ook kleine gemeenten te ondersteunen, zodat deze al of niet in samenwerking met een andere gemeente een predikant kunnen beroepen. De synode ondersteunde deze gedachte, maar vond het beter om hiervoor een apart fonds in het leven te roepen, namelijk een ”steunfonds kleine gemeenten”. Een motie hierover werd unaniem aanvaard.

Wacht betrekken

Namens de commissie toelating presenteerde ds. K. ten Klooster (Ridderkerk) de jaarverslagen over 2004 tot en met 2007. „We kennen vanuit onze hervormde traditie geen curatorium. Toch hebben we de wacht te betrekken bij de kansel”, aldus de predikant. Volgens hem moet er in de gesprekken die gevoerd worden duidelijke aandacht zijn voor „staat, belijdenis en wandel, roeping en bekwaamheid. Laat er het volhardende gebed zijn tot de Heere van de oogst opdat Hij dienaren zal uitstoten in Zijn wijngaard, maar laten we ook de normen die de Schrift ons met het oog op de dienaren aanreikt hoog houden”, aldus de predikant uit Ridderkerk.

Ds. K. Klopstra (IJsselstein) lichtte het jaarverslag 2007 van de commissie zending toe. Ook werd de notitie ”Zending en samenwerking” van de commissie zending besproken. Daarin staat de vraag centraal hoe er moet worden omgegaan met zendingswerk van andere organisaties en welke rol de commissie zending kan hebben ten behoeve van hersteld hervormde leden die daarbinnen werkzaam (willen) zijn en hun gemeenten. De synode aanvaardde de notitie en de daarin verwoorde uitgangspunten.

Op voorstel van de commissie kerkorde boog de synode zich vrijdagavond over een aanvulling op ordinantie 2 die betrekking heeft op de „terugkeer of toetreding van gemeenten tot de kerk.” De voorstellen werden –na verwerking van enkele amendementen– in eerste lezing aanvaard en zullen nu ter consideratie naar de classicale vergaderingen worden gestuurd, aldus het verslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer