Overleg met transportsector levert niets op
Het overleg tussen de transportsector en een kabinetsdelegatie heeft donderdag niets concreets opgeleverd. „Er zijn geen afspraken gemaakt”, aldus staatssecretaris De Jager (Financiën) na afloop.
Hij verwacht desondanks geen nieuwe acties van truckers. „Wij zijn nog in gesprek.” De transportorganisaties lieten donderdagavond weten dat zolang er onderhandelingen zijn, acties worden opgeschort. Het kabinet nodigde een week geleden de brancheorganisaties TLN, EVO, KNV en VERN (eigen rijders) uit, na herhaalde protestacties tegen verdere lastenverzwaring. Vooral de 3 cent extra dieselaccijns per 1 juli zit de sector hoog.Die accijnsverhoging blijft overeind, bevestigde minister van Economische Zaken Van der Hoeven donderdag nog eens in de Tweede Kamer. Zij begon vlak na het overleg een spoeddebat op initiatief van PVV en VVD. Van der Hoeven was met verkeersminister Eurlings bij het overleg met de transportorganisaties.
PVV en VVD noemden de uitkomst van het overleg teleurstellend, zeker wat betreft het doorzetten van de accijnsplannen. De Jager wees erop dat de benzineaccijns niet omhooggaat. Hij erkende echter dat die vergeleken met andere landen „zeer hoog” is. Het kabinet is volgens hem echter bereid te kijken naar het achterwege laten van de plannen voor verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor trucks, bussen en bestelwagens tot 2012. Verder zegde De Jager toe dat de dieselaccijns deze kabinetsperiode niet verder omhooggaat.
Dit „totaalpakket” viel kennelijk in goede aarde bij de transportsector. TLN-voorzitter Alexander Sakkers was positief gestemd. Volgens hem volgen op korte termijn gesprekken. „Er zijn mooie woorden gewisseld.”
Na buschauffeurs en truckers gaan ook taxibestuurders een actie organiseren tegen de hoge brandstofprijzen. De taxiafdeling van Koninklijk Nederlands Vervoer roept haar leden op om maandag tussen 12.50 uur en 13.20 uur het werk neer te leggen. „De taxibranche vraagt om een gelijke behandeling”, aldus KNV Taxi gisteren. De belangenorganisatie verwijst naar de extra rijksinvestering van 16 miljoen euro in het streekvervoer, waardoor onder meer brandstofclausules in vervoerscontracten kunnen worden opgenomen.
De Belgische regering heeft de transportsector gisteravond wel een lagere dieselaccijns beloofd. Transportbedrijven mogen bovendien hun belastingen en btw later betalen. Bedrijven krijgen ook belastingvoordeel als ze zuiniger of veiliger trucks kopen, meldde minister van Financiën Didier Reynders gisteren.
Franse vrachtwagenchauffeurs hebben bij monde van belangenorganisatie FNTR gemeld op 30 juni opnieuw actie te zullen voeren voor maatregelen ter compensatie van de hoge brandstofprijzen. De landelijke acties worden volgens een persbericht „ernstiger” dan die van 16 juni, toen het verkeer op een honderdtal plaatsen in heel Frankrijk werd opgehouden door vrachtwagens die met een slakkengang reden.
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft andere regeringsleiders in de EU opgeroepen om samen de btw-inkomsten uit brandstof te bevriezen. De Franse president meent dat de overheid niet meer mag profiteren van de snel stijgende prijzen van benzine en andere brandstof. Nu vloeien er steeds meer btw-inkomsten in de schatkisten, omdat die een percentage zijn van de stijgende brandstofprijs.