Weren prostitutie wordt moeilijker
Gemeenten zullen in de toekomst goede argumenten moeten hebben om bordelen te weren. Zelfstandig werkende prostituees moeten sowieso worden toegelaten.
Gemeenten zullen in de toekomst niet alle vormen van prostitutie kunnen verbieden, zei minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken donderdagavond in debat met de Tweede Kamer over de kaderwet prostitutie. Bordelen mogen, mits met goede argumenten, worden verboden. Maar zelfstandig werkende prostituees kunnen niet worden geweerd.Het kabinet wil met deze nieuwe wet alle vormen van prostitutie registreren en aan een grotendeels uniform vergunningstelsel onderwerpen. Op die manier wil het misstanden in de seksbranche, zoals uitbuiting, dwang en vrouwenhandel, tegengaan. De opheffing van het bordeelverbod, in 2000, heeft namelijk niet gebracht wat de paarse regering destijds hoopte: een indamming van die misstanden.
Eerder had minister Ter Horst de Kamer per brief laten weten dat gemeenten gebruik kunnen maken van de zogeheten nuloptie: de mogelijkheid om sekshuizen te weren. Maar, zo voegde de bewindsvrouw er gisteren aan toe, gemeenten moeten de keuze voor zo’n nuloptie wel goed onderbouwen. „Morele of godsdienstige argumenten mogen geen rol spelen. Bordelen kunnen alleen worden geweerd als de openbare orde, de veiligheid of de volksgezondheid in het geding zijn.”
Bovendien moeten zelfstandig werkende prostituees sowieso worden toegelaten. Gemeenten moeten zelfs verplicht meewerken aan de registratie van en het toezicht op die prostituees, aldus Ter Horst.
Gemeentebesturen kunnen nu nog, met een beroep op het bestemmingsplan, prostitutieactiviteiten weren. Dat lijkt in de toekomst, met het onderscheid tussen bedrijfsmatige en individueel werkende prostituees, lastiger te worden.
SGP-Kamerlid Van der Staaij toonde zich verbaasd. „Het lijkt erop dat gemeenten in de toekomst moeilijk nog zelfstandig werkende prostituees kunnen tegenhouden. Op die manier is de nuloptie eerder een inperking dan een verruiming van de mogelijkheden die gemeenten hebben om prostitutie buiten de deur te houden.”
De Tweede Kamer steunde in grote lijnen de plannen van het kabinet. Zo is een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD, GroenLinks en D66 blij met het voornemen van minister Hirsch Ballin van Justitie om de minimumleeftijd voor prostituees van 18 jaar te handhaven. CDA, PVV, ChristenUnie en SGP hadden aangedrongen op een verhoging van 18 naar 21 jaar.
Discussie was er nog wel over het voorstel van het kabinet om klanten die een minderjarige of illegale prostituee bezoeken, strafbaar te stellen. CDA, PVV, CU en SGP steunen de regering daarin. Maar de andere partijen zijn bang dat illegale prostituees die slachtoffers zijn van mensenhandel, op die manier helemaal geen kans meer hebben om te ontsnappen uit het circuit; de klanten vormen hun enige contact met de buitenwereld, zo is de redenering.