Koninklijk Huis

Paarden en vorsten horen bij elkaar

Op haar vrije dagen trekt koningin Beatrix graag te paard de duinen bij Wassenaar in. Ze is niet de enige in koninklijke kringen die deze liefhebberij heeft. Paarden en vorsten horen bij elkaar. Dat geldt wel in het bijzonder voor de Britse koningin Elizabeth. Zij heeft 25 peperdure renpaarden en is dol op paardenraces. Daarom is ze deze week elke dag op de chique renbaan in Ascot te vinden.

W. G. Hulsman
20 June 2008 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:59
Hoeden, hoeden, hoeden. Royal Ascot doet denken aan Prinsjesdag, maar dan nog iets chiquer.
Hoeden, hoeden, hoeden. Royal Ascot doet denken aan Prinsjesdag, maar dan nog iets chiquer.

De bezoekers van de Royal Ascot rekken hun halzen. In de verte nadert de koninklijke stoet. Het is twee uur en over een halfuur beginnen de paardenraces.Koningin Elizabeth arriveert in stijl: per koets. Ze zit met haar man, de hertog van Edinburgh, in de eerste koets. In het tweede rijtuig zitten haar oudste zoon, prins Charles, en zijn vrouw Camilla. Er is deze woensdag nog een familielid bij, prinses Alexandra, een volle nicht van de koningin.

De 82-jarige vorstin heeft niet ver hoeven te reizen om in Ascot te komen. De renbaan ligt op enkele kilometers van Windsor Castle. Op dat enorme kasteel verblijft ze graag: vlak bij Londen, maar zonder de drukte van de stad.

De circa 30.000 bezoekers langs de kant juichen en zwaaien. Velen van hen zijn mede hiervoor gekomen: de koninklijke familie zien. De koningin wuift af en toe terug.

Voor het enorme hoofdgebouw van de renbaan stapt ze uit. Ze kijkt kort rond en zoekt dan haar eigen loge op. Van daaruit kan ze de renbaan overzien en de wedstrijden -er wordt voor enorme bedragen gewed- volgen.

Het kijken naar paardenrennen, maar ook zelf paardrijden, is dé hobby van de Britse vorstin. Daarom heeft ze sinds 1945 nog nooit verstek laten gaan tijdens de koninklijke paardenraces in Ascot.

Jacquet
De races in Ascot -„het beroemdste paardenevenement ter wereld”- zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste sociale gebeurtenissen voor de Britse elite: veel bezoekers behoren tot de Engelse adel. Zij -en ook minder vooraanstaande landgenoten- komen hier om te zien en te worden gezien. Kosten noch moeiten worden gespaard: dure auto’s, champagne, mannen in jacquet en met hoge hoed. De vrouwen trekken hun mooiste kleding aan en zetten de bijzonderste hoeden op. Het doet denken aan Prinsjesdag in Den Haag, maar dan nog stijlvoller.

De kledingeisen voor de toeschouwers die op het koninklijke deel van de tribune -alleen met uitnodiging welkom- willen komen, zijn strikt. Vrouwen die zich te frivool of schaars kleden, kunnen erop rekenen dat ze daarop worden aangesproken. Dit jaar zijn de regels weer aangescherpt: geen rokken boven de knie en de schouders bedekt. Koningin Elizabeth wil het stijlvol houden op haar renbaan. De paardenraces in juni heten niet voor niets Royal Ascot: de koninklijke familie is erbij, de paarden van de koningin doen mee.

Bovendien bevindt de renbaan zich op koninklijk terrein. De baan is eigendom van de kroon en de koningin is beschermvrouwe. Het was haar voorgangster koningin Anne die in 1711 het initiatief nam voor de paardenraces. Sindsdien is de familie er nauw bij betrokken.

Het gaat koningin Elizabeth niet alleen om snelle paarden. Ze klimt ook graag zelf op de rug van een edel dier voor een rondje door het park bij Windsor Castle.

Het paardenvirus zit inmiddels in de familie. Haar man ment graag, haar dochter was actief als springruiter en een van haar kleindochters is professioneel paardrijdster.

Amazone
Koningin Beatrix geeft geen tonnen uit aan renpaarden zoals haar Engelse collega, maar van paarden houdt zij wel. Tijdens haar schaarse vrije momenten is de koningin met enige regelmaat op het Scheveningse strand te vinden op een van haar rijpaarden. Paardrijden is naast boetseren een van haar hobby’s.

Koningin Beatrix staat daarmee op dezelfde lijn als koning Willem II en koningin Wilhelmina. Koning Willem II reed soms op Prinsjesdag zelf te paard naar de Ridderzaal en reed gerust op één dag van Brussel naar Den Haag of Soestdijk. Niet voor niets staat er een standbeeld van de vorst te paard op het Buitenhof in Den Haag. De koning was in het bijzonder verknocht aan zijn paard Wexy. Na de dood van het dier liet de koning het opzetten. Het paard staat in een ruimte van de Koninklijke Stallen opgesteld.

Koningin Wilhelmina klom ook graag in het zadel. Zij inspecteerde haar troepen vaak in amazonezit vanaf de rug van een paard. Een standbeeld van haar zittend op een edele viervoeter kreeg een plek op het Rokin in Amsterdam.

Koningin Beatrix rijdt van jongs af aan paard. In haar jeugd deed ze met haar vader en zus Irene mee aan paardenevenementen. Tegenwoordig gebruikt ze de paarden alleen in haar vrije tijd in de natuur rond Den Haag en bij Apeldoorn. Voor prins Willem-Alexander geldt hetzelfde. Van prinses Máxima weten we sinds haar bezoek aan Mongolië dat zij de ruiterkunst ook beheerst, maar de paardensport speelt geen grote rol in het leven van de jonge Oranjes.

ascot.co.uk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer