Koningin reikt Zilveren Anjers uit
DEN HAAG (ANP) – Koningin Beatrix heeft donderdag in Den Haag de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt aan Loek Dijkman, Cees Dekker, Hein van der Bruggen en Gerrit Hasendonckx. Er was er ook een voor Elis Juliana uit Curacao, maar die kon niet overkomen door zijn zwakke gezondheid.
Hij krijgt de Anjer nu daar, op 5 september. Elis Juliana (Curacao, 1927) zet zich in voor het cultuurbehoud op Curacao. Hij heeft verhalen van oude Antillianen opgenomen, kunst- en gebruiksvoorwerpen en oude Curacaose muziekinstrumenten verzameld en nieuw leven ingeblazen.Loek Dijkman (1942) nam onder meer het initiatief tot het Orgelpark in Amsterdam („We wilden het orgel uit de dodelijke beklemming van de kerk halen”) en de Rijnlandse Molenstichting („Ik heb daar 43 zorgenkinderen”). Daarnaast stimuleert hij kunsttalent. Het Prins Bernhard Cultuurfonds noemde de vroegere zakenman de ’uitvinder van wat tegenwoordig betrokken ondernemen heet’ en prees hem bij de uitreiking om zijn ’overtuiging dat een onderneming meer is dan een werkverschaffer en een winstmachine’.
Cees Dekker (1946) uit Obdam werkt al ruim dertig jaar aan het behoud van varend en industrieel erfgoed. Hij stond aan de wieg van de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen en het Nationaal Register Varende Monumenten. „Dit register, waarin inmiddels zo’n 2000 schepen zijn ingeschreven, speelt een belangrijke rol bij beleidsvorming en -uitvoering van overheden, instellingen en bedrijfsleven”, aldus het fonds donderdag.
Hein van der Bruggen (1949) uit Roermond is al dertig jaar bezig met het laten vastleggen van historisch belangrijke gebeurtenissen in Roermond en van levens van opmerkelijke Roermondenaren. Zelf schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Gerrit Hasendonckx (1952) uit het Belgische Kinrooi is de oprichter van de Werkgroep Archeologie van de scholengemeenschap Philips van Horne in Weert. Het is een unieke club, die erop uit trekt om te graven, jaarlijks een expositie houdt van al het gevondene, een groot congres organiseerde en een ’archeologisch kookboek’ voortbracht. „Buitenlandse archeologen spreken zelfs van volstrekt uniek”, aldus het fonds.
De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden de onderscheidingen uitgereikt. „Slechts één keer moest hij vanwege ziekte verstek laten gaan en daarover had hij behoorlijk de pest in”, aldus vice-voorzitter E. Beelaerts van Blokland donderdag. In 2005 heeft de koningin haar vaders taak overgenomen.