Busstaking voorbij na hulp van Huizinga
Tot opluchting van busreizigers is de staking in het streekvervoer voorbij. Sinds vanmorgen rijden de bussen, soms na wat opstartproblemen, weer volgens het boekje.
Staatssecretaris Huizinga van Verkeer maakte woensdag bekend dat ze eenmalig 16 miljoen euro uittrekt voor verbetering van de vervoerscontracten die provincies en stadsregio’s met vervoermaatschappijen hebben gesloten. Vakbonden en werkgevers hebben na de financiële injectie van Huizinga besloten hun conflict over de cao definitief te beslechten.De zak met geld is volgens Huizinga niet in eerste instantie bedoeld om het cao-conflict te beëindigen. Het Rijk doet immers geen zaken met de maatschappijen in het streekvervoer. Wel wilde Huizinga de provincies en stadsregio’s meer financiële armslag geven, zodat zij hun contracten met de vervoerders kunnen verbeteren.
De lokale overheden kunnen het geld gebruiken om alle vervoersbedrijven te compenseren voor stijgende brandstofprijzen. In de huidige contracten tussen de maatschappijen en de overheden worden sommige busbedrijven wel en andere niet gecompenseerd voor de gestegen brandstofkosten. Het wagenpark van de vervoerders wordt daarnaast groener doordat er meer schone bussen worden ingezet. Eind dit jaar moeten de afspraken zijn uitgewerkt, zodat ze in 2009 kunnen ingaan.
De vakbonden CNV en FNV reageerden gisteren direct positief op de geste van Huizinga. De vervoersbedrijven Connexxion, Veolia en Arriva vervolgens ook. De vakbonden en de bedrijven zijn het daarna snel eens geworden om het vorige week afgesloten principeakkoord definitief te laten ingaan.
Volgens dat akkoord krijgen buschauffeurs er met terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar 3,5 procent loon bij. Met ingang van 1 januari volgend jaar komt daar nog eens 2 procent bij.
Het arbeidsconflict in het streekvervoer heeft maanden geduurd. Sinds 30 april voerde chauffeurs in het streekvervoer acties om hun cao-eisen kracht bij te zetten. In eerste instantie waren het publieksvriendelijke acties, waarbij passagiers gratis met de bus konden. Maar sinds 1 juni werd er voor onbepaalde tijd gestaakt. Na tussenkomst van de rechter reden de bussen eerst in de noordelijke provincies en sinds zaterdag in het gehele land weer in de spits. De stakingen zijn nu helemaal voorbij.
Het grootste struikelblok in het conflict was de vraag of de pauze van buschauffeurs betaald of onbetaald moest zijn. De CU is blij met de actie van de staatssecretaris. „Het toegezegde duwtje is een forse zet gebleken.”