Vlamingen zijn trage uitbaggering beu
De Vlaamse premier Kris Peeters heeft zich gisteren kritisch uitgelaten over de traagheid waarmee de Nederlandse overheid de uitbaggering van de Westerschelde ter hand neemt.
„Wij hebben al lang gewacht en moeten nog maanden geduld hebben voordat er in de Westerschelde kan worden gebaggerd. Eerlijk gezegd, ongeduld is mij eigen. En ik heb mezelf op dat gebied zwaar overtroffen in het Westerscheldedossier”, aldus Peeters woensdag.De uitdieping is belangrijk voor de haven van Antwerpen, om bij elk tij de schepen over de Schelde te kunnen laten varen. De uitdieping wordt nog vertraagd door de Nederlandse Eerste Kamer. „Al ga ik er nu van uit dat het goed komt”, zegt Peeters.
Voorzitter Schouw van de Eerste Kamercommissie verkeer en waterstaat schreef hierover dinsdagavond aan minister Verburg van Landbouw een brief. Hij vraagt of de commissie-Nijpels, die de gevolgen van de uitdieping onderzoekt, mag kijken naar alternatieven voor de ontpoldering van de Zeeuwse Hertog Hedwigepolder. Als Schouw de toezegging daartoe van Verburg krijgt, denkt hij dat de Eerste Kamer wel kan instemmen met de verdieping. Schouw: „Ondanks het feit dat de commissie-Nijpels pas oktober, november met haar conclusies komt.”
„Bij mij is de vertraging van die uitdieping zeer onaangenaam overgekomen”, zegt Kris Peeters. „Ik heb dan ook alles gedaan om iedereen ervan te overtuigen dat het Scheldeverdrag moet worden ondertekend.” Daarmee erkent Peeters de druk die op Nederland is uitgeoefend: „Dreigen is niet mijn stijl. Maar ik krijg het in het Vlaams Parlement niet uitgelegd dat wij wel het Beneluxverdrag ondertekenen, wetende dat het Westerscheldedossier muurvast zit. En nu is er wel vooruitgang te zien.”
Dinsdagavond tekende Peeters samen met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega’s Balkenende en Juncker het nieuwe Beneluxverdrag, waarin onder andere ook de uitdieping van de Westerschelde aan bod komt.
Peeters: „We hebben nu in Nederland laten verstaan dat het allemaal slecht gevallen is en ik reken erop dat de Eerste Kamer voor het zomerreces toestemming geeft voor de uitdieping. Dan zou het baggeren aan het einde van dit jaar kunnen beginnen.” Mocht de Eerste Kamer toch besluiten het uitdiepen uit te stellen, dan zal dit, op z’n zachtst gezegd, bij Vlaanderen „verontwaardiging teweegbrengen”, aldus Peeters.