Economie

Banken trekken les uit kredietcrisis

De kredietcrisis is nog niet over. „Ze blijft nog wel een tijd doorzeuren”, aldus topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal.

ANP
19 June 2008 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:59

Maar banken en toezichthouders zijn druk bezig lessen te trekken en manieren te bedenken om een volgende crisis te voorkomen.Dat bleek woensdag tijdens een top van organisator European Business Studies in Amsterdam, waar bestuurders uit de bankensector en hun toezichthouders samenkwamen.

De Nederlandsche Bank (DNB) raadde banken bijvoorbeeld aan vaker gebruik te maken van zogenoemde „stresstesten.” Hierbij wordt rekening gehouden met diverse extreme scenario’s, zoals het totaal opdrogen van de markt voor risicovolle producten. „Men moet zich meer richten op dat ene doemscenario”, aldus Klaas Knot, divisiedirecteur toezichtbeleid van De Nederlandsche Bank.

Het probleem is volgens hoofdeconoom Lex Hoogduin van Robeco dat ook deze extreme scenario’s bijna niet te voorspellen zijn. „Er is een te groot vertrouwen in meetbaarheid, terwijl in deze crisis juist bleek dat veel risico’s niet te meten zijn. We moeten meer met elkaar in gesprek en ons richten op mensen en motieven.”

Volgens Patrick Pearson, die vanuit de Europese Commissie toeziet op de bankensector, lossen meer regels de problemen in elk geval niet op. „Misschien hebben politici de neiging snel naar regels te grijpen, maar de Europese Commissie wil dat zo veel mogelijk voorkomen.” Pearson zegt dat de oplossing vooral moet worden gezocht in meer transparantie. „Banken moeten met elkaar en met toezichthouders rond te tafel en meer rapporteren.”

Hoewel banken een belangrijke verantwoordelijkheid leggen bij toezichthouders en kredietbeoordelaars, die scherper moeten toezien op misstanden in de financiële sector, trekken ze ook zelf het boetekleed aan. „Wij moeten meer aan risicomanagement doen. Ook de bestuursvoorzitter moet weten wat complexe producten zoals Structured Investment Vehicles zijn. Dat was naar mijn schatting maar bij de helft van de topmannen van banken het geval”, zegt voormalig financieel topman Cees Maas van ING.

Het gebrek aan kennis over deze vehikels, die hebben belegd in de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt, was een van de oorzaken van het ontstaan van de kredietcrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer