Klokkenluider Schirris teleurgesteld in banken
Fons Schirris is zwaar teleurgesteld in de Nederlandse bankwereld. „Ik wil ze alleen maar helpen. Ze zouden klotsende oksels moeten hebben, omdat ze miljarden kunnen kwijtraken”, zei de ’creatieve ondernemer’ woensdag in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
Schirris kwam deze week met veel bombarie in het nieuws met zijn boek ”Het dilemma 1.158.837.115 euro”, waarin hij zegt aan te tonen dat het bancaire incassosysteem zo lek als een mandje is. Volgens de man is het kinderspel om bankrekeningen te plunderen en het geld naar het buitenland weg te sluizen.
Om het gat in het systeem te bewijzen, schreef hij vorige week zonder toestemming 700.000 euro af van bankrekeningen van anderen. Hij gebruikte een rekening van een failliet bedrijf dat een incassocontract had met de Rabobank. Schirris winkelde stiekem bij organisaties zoals de NOS, de PvdA en de VVD.
De bankwereld is niet onder de indruk. De banken en betalingsorganisatie Interpay vinden dat Schirris ten onrechte het incassosysteem als onbetrouwbaar neerzet. „Het is een grove simplificatie dat iedereen zomaar een incassocontract zou kunnen krijgen en elk bedrag zomaar weg zou kunnen sluizen”, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De NVB wijst erop dat mensen die bedragen van hun rekening geïncasseerd zien zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven, na protest binnen dertig dagen hun geld terugkrijgen. De Rabobank heeft tegen de man aangifte gedaan wegens poging tot verduistering.
’Klokkenluider’ Schirris snapt daar helemaal niets van. „Ik vind hun reactie ongelofelijk triest. Zelfs nu proberen ze alles onder de tafel te schuiven. Alleen al in Nederland hebben 120.000 bedrijven en instellingen een incassocontract waarmee ze geld van 20 miljoen rekeningen kunnen halen. De banken zijn aansprakelijk, maar is het dan goed voor de economie als zij miljarden verliezen?”
„Het systeem is wereldwijd lek. Stel dat iemand als Osama bin Laden hier gebruikt van maakt? Als ik, een simpele huisvader met vier kinderen uit Heerhugowaard, dat al kan verzinnen, dan moeten anderen dat ook kunnen.”
Schirris ontdekte het gat naar eigen zeggen vierenhalf jaar geleden, toen zijn vrouw voor haar bedrijf een incasso-overeenkomst sloot met een grote bank. Hij besloot er niets mee te doen, totdat hij dit jaar zonder baan kwam te zitten. De banken lichtte hij niet in. „Ik wist toch al hoe ze zouden reageren.” In plaats van zelf te frauderen, besloot Schirris als „rechtgeaard burger” een boek te schrijven.
Het curriculum vitae van de man is kleurrijk. Hij was uitvinder, van onder meer de ergonomische schep, zag zijn bedrijf failliet gaan en stond dit voorjaar op de lijst voor Leefbaar Nederland (LN), de politieke partij waarvoor hij nu optreedt als penningmeester. In perscentrum Nieuwspoort overhandigde hij zijn boek aan Dick Jensen, de tweede man van LN. „Nee, u moet dit niet zien als begin van de verkiezingscampagne van de partij.”
De partijtop heeft inmiddels minister Hoogervorst van Financiën ingelicht. „Fons heeft aangetoond hoe fraudegevoelig ons betalingssysteem is. Dat moet veiliger”, aldus Jensen.
Schirris zelf ziet maar één oplossing. „Het systeem afschaffen.” Hij verwacht dat zijn vondst wereldwijd ophef zal veroorzaken. De Amerikaanse nieuwszender CNN, The New York Times en The Wall Street Journal hebben alvast een persbericht ontvangen.