Kerk & religie

Geref. emeritaatsfonds ziet opbrengst dalen

Het emeritaatsfonds van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) heeft in het jaar 2000 een negatief beleggingsresultaat geboekt van 780.000 gulden. Doordat bovendien de inleg aan premies de komende jaren gaat achterlopen bij de omvang van de uitkeringen, houdt het emeritaatsfonds er rekening mee dat er aanvullende maatregelen nodig zijn voor de financiering van de pensioenverplichtingen ten behoeve van de gereformeerde predikanten.

Van onze kerkredactie
19 October 2001 11:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

Het negatieve beleggingsresultaat over het jaar 2000 staat in schril contrast met de cijfers van 1999, toen een positief resultaat geboekt werd van 140 miljoen gulden. De scherpe daling van de beleggingsresultaten is een gevolg van het slechte beursklimaat in het jaar 2000, staat in het rapport van de Stichting Emeritaatsfonds GKN aan de gereformeerde synode, die op 9 november bijeenkomt.

Drs. P. Eenshuistra, ambtelijk secretaris van het emeritaatsfonds, vindt de daling van het beleggingsresultaat op zich niet zorgwekkend. „Het vijfjarig gemiddelde van het beleggingsresultaat ligt nog altijd op 13,6 procent, en dat is hoger dan het gemiddelde van de pensioenfondsen in Nederland. De beleggingen van het emeritaatsfonds zijn bedoeld om langlopende verplichtingen na te kunnen komen, en dan heb je altijd te maken met schommelingen. Alle pensioenfondsen hebben nu te maken met een dal, dus wij ook.”

Eenshuistra houdt er rekening mee dat het huidige beursjaar ook geen goede resultaten zal opleveren. De meeste pensioenfondsen zullen volgens hem in de min komen. In 2002 verwacht Eenshuistra een lichte opleving.

Voldoende zekerheid
Volgens Eenshuistra is bij de samenstelling van de beleggingsportefeuille voldoende zekerheid ingebouwd. Op dit moment is 60 procent van het vermogen van het emeritaatsfonds belegd in vastrentende obligaties en 40 procent in aandelen.

Naast beleggingsopbrengsten bepalen ook de pensioenpremies (van predikanten en plaatselijke kerken) en de uitkeringen uit het emeritaatsfonds de financiële positie van het fonds. Trend is dat het aantal uitkeringen stijgt door een toename van het aantal emeriti, terwijl het aantal ’actieve’ predikanten die premie inleggen juist afneemt. Volgens Eenshuistra is het met name deze algemene ontwikkeling waardoor maatregelen noodzakelijk kunnen zijn om de financiering van de pensioenverplichtingen te waarborgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer