Buitenland

Zimbabwe zet VN-functionaris het land uit

De Zimbabwaanse regering heeft een medewerker van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten het land uit gezet. De medewerker kwam zondag voor een van tevoren aangekondigd bezoek aan in Harare, maar moest het land dinsdag verlaten, zei Hoge Commissaris Louise Arbour woensdag. Wie de medewerker is en waarom hij het land heeft moeten verlaten, zei Arbour niet.

AP
18 June 2008 15:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:59

De Zimbabwaanse autoriteiten hebben humanitaire hulpverleners onlangs al verboden nog langer voedsel te distribueren, waardoor miljoenen nu afhankelijk zijn van de overheid. Volgens president Robert Mugabe heulen hulporganisaties met de oppositie en pogen zij hem uit het zadel te wippen. De Voedsel– en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldbank stellen in een woensdag gepubliceerd rapport dat volgend jaar tot vijf miljoen Zimbabwanen honger zullen leiden omdat er onvoldoende voedsel wordt geproduceerd en de inflatie in het land torenhoog is.Zimbabwe verkeert momenteel niet alleen in een economische maar ook in een politieke crisis. De Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki is woensdag onverwacht naar Zimbabwe afgereisd om te bemiddelen in het conflict tussen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai. Mbeki is een van de weinige overgebleven leiders die Mugabe niet openlijk zijn afgevallen.

Mugabe heeft gedreigd oppositieleiders die aanzetten tot verkiezingsgeweld gevangen te zetten. Hij voert momenteel campagne voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin hij het opneemt tegen Tsvangirai. Mugabe beschuldigt Tsvangirai ervan tot brandstichting en geweld aan te zetten. Onafhankelijke, internationale mensenrechtenorganisaties zeggen dat het juist Mugabe is die de politie, het leger en partijmilities inzet om kiezers te intimideren en de winst op 27 juni af te dwingen. De secretaris–generaal van Tsvangirais partij, Tendai Biti, wordt vastgehouden op verdenking van landverraad, een halsmisdaad in Zimbabwe. Ook Tsvangirai is al verscheidene keren voor korte tijd vastgezet. Volgens de Britse premier Gordon Brown kan er in het huidige klimaat in Zimbabwe geen sprake zijn van vrije en eerlijke verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer