Economie

„Maak pas op de plaats met megastallen"

Het is tijd voor een pas op de plaats in de ontwikkeling van megastallen. Tenzij in de plannen wordt aangetoond dat de ontwikkeling echt wat oplevert op het gebied van duurzaamheid.

ANP
18 June 2008 14:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:59

Met dat voorstel kwam Frits van der Schans (Centrum voor Landbouw en Milieu) woensdag in Arnhem. Hij gaf zijn boodschap af aan voor– en tegenstanders die op aparte congressen spraken over de grote veebedrijven.Van der Schans vindt bovendien dat het Rijk zich meer met deze kwestie moet bemoeien. „Als megastallen toch van groot economisch belang blijken, kan ik me voorstellen dat het Rijk in het belang van de BV Nederland meer regie wil".

In Horst aan de Maas, een van de gemeenten waar een aanvraag voor een megastal ligt, zou die bijstand welkom zijn. Bestuurders daar vinden eigenlijk dat het probleem bij hen over het hek is gegooid en dat ze het zelf allemaal maar moeten uitzoeken. Omwonenden zijn fel tegen de plannen voor een megastal in Grubbenvorst.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft aangeboden om gemeenten en provincies met raad en daad bij te staan, maar ze vindt het geen taak van het Rijk om over de komst van zo’n groot bedrijf te beslissen. Tweede Kamerlid Hugo Polderman (SP) hoopt nog steeds dat Verburg haar koers bijstelt. „Het is goed dat ex–minister Cees Veerman informeel toegeeft dat dit nooit de bedoeling is geweest, maar het gaat erom dat Verburg dat doet".

Volgens Van der Schans gaan de risico’s van de komst van dergelijke ondernemingen de verantwoordelijkheid van de gemeente te boven. Hij vindt dat de rijksoverheid, provincies en gemeenten gezamenlijk een toetsingskader moeten maken. „Kijk mee en zorg dat het echt duurzamer wordt. En doe dan enkele proeven met megastallen. Net als in het onderwijs, zou ook in de landbouw moeten gelden dat je eerst iets nieuws uitprobeert en daar ook van leert".

Maandag concludeerde het CLM dat de bestaande plannen voor megastallen niet per definitie bijdragen aan een duurzamere veehouderij. Milieudefensie was daar ook na de negen eerdere rapporten al van overtuigd. Tussen de strobalen maakten ook woensdag protestborden met teksten als ’Hier geen veefabriek’ en ’Waar blijft de varkensvilla’ de boodschap duidelijk.

LTO–voorzitter Albert Jan Maat verbaast zich erover dat bij uitbreiding van de Rotterdamse haven vooral wordt gekeken of dat leidt tot meer werkgelegenheid. „En de veehouderij moet vooral duurzamer worden. Dat wringt".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer