Italië pakt crimineel aan met militairen
Om criminaliteit te bestrijden, wil de Italiaanse regering 3000 militairen de steden in sturen. En om grote criminelen te kunnen aanpakken, wordt een rechtszaak tegen Berlusconi stopgezet.
De Italiaanse regering heeft het voornemen 3000 militairen naar wijken te sturen die het meest lijden onder criminaliteit. Ignazio La Russa, minister van Defensie, zegt dat het gaat om een experiment van een halfjaar. De maatregel vormt een reactie op gevoelens onder de bevolking dat de criminaliteit toeneemt - statistieken laten echter zien dat de meeste vormen van misdaad zijn afgenomen. De laatste keer dat de regering militairen inzette om de binnenlandse orde te herstellen, was in 1992, na de moorden op de onderzoeksrechters Falcone en Borsellino in Sicilië.Het linkse establishment is tegen de inzet van militairen. Volgens een online-opinieonderzoek van het linkse dagblad la Repubblica is 70 procent van de reacties ertegen. Parlementariër Antonio Di Pietro spreekt van de „colombianisering” van Italië. Maar de linkse burgemeester van Venetië maakt graag gebruik van de nieuwe maatregel om, zoals hij maandag tegenover dagblad Corriere della Sera zei, de illegale straatverkoop in zijn stad aan te pakken.
De voorkeur van minister La Russa ligt trouwens niet bij de inzet van het leger zelf, maar bij die van carabinieri (militaire politie). Hoe dan ook, de inzet van het leger lijkt meer op het neerzetten van een imago van ”law and order” dan op de uitvoering van doordachte besluitvorming. Patrouille-eenheden van de politie zouden bijvoorbeeld beter kunnen worden ingezet. Zo zijn ongeveer 6000 agenten dagelijks in de weer met het escorteren van politici, wat in de meeste gevallen meer een kwestie is van prestige.
De zogenaamde veiligheidswet, die nog door het parlement moet worden goedgekeurd, heeft nog een addertje onder het gras. In een passage die via een amendement in het wetsvoorstel belandde, staat dat „minder belangrijke” rechtszaken voor ten minste een jaar moeten worden opgeschort. Dit zou betrekking hebben op alle zaken waarop niet meer dan tien jaar gevangenisstraf staat. Alleen rechtszaken die betrekking hebben op (massa)moord, ontvoering, maffia en enkele andere delicten kunnen worden voortgezet.
De maatregel past in het straatje van premier Silvio Berlusconi. Een corruptiezaak tegen de premier staat op het punt te worden afgesloten en de 71-jarige minister-president maakt grote kans veroordeeld te worden. Volgens tegenstanders van de maatregel is de wet dan ook alleen bedoeld om Berlusconi van een mogelijke veroordeling te redden.
„Onze republiek wordt opnieuw vernederd met wetten die zijn gericht op slechts één persoon, door een regering die zich reduceert tot privéschild van de premier en die de meerderheid van het parlement transformeert in een advocaat voor een burger die de rechter wil ontvluchten”, schreef Ezio Mauro, hoofdredacteur van la Repubblica, dinsdag in zijn krant. Berlusconi wil in tweede instantie ook een immuniteitswet invoeren die de vijf hoogste gezagsdragers, onder wie de premier, moet vrijwaren van gerechtelijke vervolging.