Politiek

Glen Mills moet gebruik ’holding’ aanpassen

De Glen Mills School in Wezep mag agressieve jongeren blijven vastpakken en naar beneden drukken. Maar om dit zogeheten holding toe te kunnen passen moet de school een instelling voor gesloten jeugdzorg worden.

ANP
17 June 2008 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
De Glen Mills School in Wezep mag agressieve jongeren blijven vastpakken en naar beneden drukken. Maar om dit zogeheten holding toe te kunnen passen moet de school een instelling voor gesloten jeugdzorg worden. Foto ANP
De Glen Mills School in Wezep mag agressieve jongeren blijven vastpakken en naar beneden drukken. Maar om dit zogeheten holding toe te kunnen passen moet de school een instelling voor gesloten jeugdzorg worden. Foto ANP

Dat heeft minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Glen Mills kwam in maart in opspraak omdat de heropvoedingsinstelling holding toepast terwijl dit alleen in de gesloten jeugdzorg is toegestaan.Bovendien paste de instelling de methode niet goed toe. Daarom moet Glen Mills als instelling voor gesloten jeugdzorg holding op een andere manier gaan inzetten.

Met de techniek kunnen agressieve jongeren tot bedaren worden gebracht, maar Glen Mills gebruikte holding soms ook om leerlingen die weigerden de normen en waarden van de instelling te aanvaarden in het gareel te brengen. Dit kan juist agressie oproepen, schrijft Rouvoet.

Glen Mills krijgt een jaar de tijd om zich om te vormen tot een instelling voor gesloten jeugdzorg. Tot die tijd wordt het gebruik van holding gedoogd, maar de Inspectie Jeugdzorg zal een oogje in het zeil houden.

Sinds begin dit jaar kunnen jongeren met ernstige gedragsproblemen gedwongen worden opgenomen in een instelling voor gesloten jeugdzorg. Daarvan zijn er nu twaalf. Als Glen Mills onder dit regime gaat vallen, kunnen jongeren die zijn veroordeeld daar niet meer terecht.

De SP eiste eerder deze week dat Glen Mills dicht gaat omdat de methode niet werkt en jongeren er mishandeld zouden worden. De partij legde misstanden vast in een zwartboek. SP-Kamerlid Van Velzen vindt de stap die Rouvoet nu neemt, niet voldoende. „Dit raakt het topje van de ijsberg, maar op de problemen gaat hij niet in. Het gaat om een cosmetische operatie".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer