Binnenland

Eerste boerenerf in Gelderland asbestvrij

„Hier kunnen mensen veilig wonen, hier kunnen kinderen veilig spelen.” Gedeputeerde Van der Kolk opende maandag in Hulshorst de eerste locatie in Gelderland die asbestvrij is gemaakt.

Van onze verslaggever
17 June 2008 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
HULSHORST – Wethouder Westerbroek van de gemeente Nunspeet, gedeputeerde Van der Kolk van de provincie Gelderland en wethouder Teeninga van de gemeente Harderwijk openen de eerste locatie in Gelderland die asbestvrij is gemaakt. Foto's Ruben Schipper
HULSHORST – Wethouder Westerbroek van de gemeente Nunspeet, gedeputeerde Van der Kolk van de provincie Gelderland en wethouder Teeninga van de gemeente Harderwijk openen de eerste locatie in Gelderland die asbestvrij is gemaakt. Foto's Ruben Schipper

Een geel lint met de woorden ”Verboden toegang asbest” verspert de toegang tot het erf van de familie Lamme in Hulshorst. Puur voor de show, want drie weken geleden is het kankerverwekkende verhardingsmateriaal al uit de grond gehaald. Maandag werd de locatie onder toeziend oog van tientallen politici en ambtenaren officieel opgeleverd.Gedeputeerde Van der Kolk roemde de snelheid waarmee de aannemer te werk is gegaan. „Begin maart zijn we de saneringsronde gestart. Drie maanden later kunnen we de eerste asbestvrije locatie opleveren. Dat is fantastisch.”

Wethouder Westerbroek van de gemeente Nunspeet overhandigde bewoner Maarten Lamme een cd-rom waarop te zien is hoe het asbest is verwijderd. Lamme is opgelucht nu de sanering een feit is. „Bij de koop van ons huis in 2006 wist ik al dat hier asbest in de grond zat. Uit navraag bleek het geen risico voor de gezondheid met zich mee bracht, maar het spookt toch altijd door je hoofd. Ik zal van de zomer met een geruster hart buiten zitten.”

Het inademen van asbestvezels kan longvlies- en buikvlieskanker veroorzaken. Ook is er een verhoogde kans op longkanker.

Het erf van de familie Lamme in Hulshorst is een van de ruim 550 locaties in Gelderland en Overijssel die zijn vervuild met asbest. In het verleden stelde voormalig vezelcementfabriek Asbestona in Harderwijk en asfaltbedrijf Eternit in Goor gratis of tegen weinig geld asbestmateriaal ter beschikking aan particulieren. De kern van de verontreiniging ligt dan ook binnen een straal van 15 kilometer rondom beide fabrieken.

In 2006 openden de provincies Gelderland en Overijssel samen met het ministerie van VROM een speciaal meldpunt voor asbestwegen. Burgers en bedrijven kregen vijf weken de tijd om met asbest verharde wegen en paden aan te melden. Wie zijn verdachte weg of pad vorig jaar tijdig bij het meldpunt had gemeld, heeft recht op een gratis sanering. Het ministerie heeft 47 miljoen euro uitgetrokken voor het schoonmaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer