Cramer trekt maatregel Schinveldse bos in
Minister Cramer van Milieu trekt een dwangmaatregel aan de Limburgse gemeente Onderbanken in. Betrokkenen en de gemeente krijgen daarmee ruimte een oplossing te vinden voor de bossen van Schinveld, die een gevaar vormen voor vliegtuigen van het nabijgelegen NAVO-vliegveld.
Dat liet het departement van Cramer maandag weten. De Raad van State vernietigde de dwangmaatregel een jaar geleden al. De hoogste rechter vond dat Cramer dit zogeheten nimby-besluit (not in my backyard) beter moest onderbouwen.De dwangmaatregel werd door voormalig minister Dekker genomen om de kap van het Schinveldse bos mogelijk te maken. Onderbanken verzette zich tegen het rooien van de bomen, uit protest tegen het lawaai dat de NAVO-vliegtuigen maken. Onder de dwangmaatregel werd 6 hectare bos gekapt. Op dit moment staat 14 hectare nog op de nominatie.
Wethouder H. Ubachs van Onderbanken is niet ontevreden over de stap van Cramer, „maar hij staat ook niet te juichen.” Hij vindt dat de minister de dwangmaatregel met terugwerkende kracht had moeten intrekken. Volgens Ubachs bewijst het besluit het gelijk van Onderbanken. De wethouder vreest wel dat de dwangmaatregel elk moment weer kan worden ingesteld.
Cramer zegt erop te vertrouwen dat Onderbanken de bossen zo gaat onderhouden dat de veiligheid van de vliegtuigen is gegarandeerd. „Ook vertrouwt het kabinet erop dat met de NAVO afspraken zijn te maken waardoor de geluidsoverlast kan worden teruggedrongen”, aldus de minister.
Haar inzet is om het aantal starts en landingen van de zogeheten Awacs-toestellen te beperken tot 2600 per jaar. „Dat zijn nog steeds 2600 vluchten te veel”, vindt wethouder Ubachs, die liever ziet dat het vliegveld wordt gesloten.
De Vereniging STOP Awacs is blij met het intrekken van de dwangmaatregel. Wel denkt de vereniging dat Cramer dit heeft gedaan om een motie van de Tweede Kamer te voorkomen.