Kerk & religie

Meegenomen op de golven van het lied

Zingen, veel zingen. Psalmen, gezangen, liederen. Een verdwaalde strandtoerist die op woensdagavond per ongeluk de Oude Kerk in Katwijk aan Zee binnenloopt, zet grote ogen op. De entertainmentindustrie kreeg het traditionele zanguurtje er niet onder. De zomeravondzang bestaat veertig jaar.

17 June 2008 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
KATWIJK AAN ZEE – De zomeravondzang in Katwijk aan Zee bestaat veertig jaar. „Er zijn toeristen die een boulevardje pakken en dan binnen komen lopen. Je ziet ze even verrast kijken.” Foto RD
KATWIJK AAN ZEE – De zomeravondzang in Katwijk aan Zee bestaat veertig jaar. „Er zijn toeristen die een boulevardje pakken en dan binnen komen lopen. Je ziet ze even verrast kijken.” Foto RD

De formule is strak en simpel. Tien liederen, een optreden van een koor of solist en een predikant die aan de hand van een thema de verbindende teksten uitspreekt. Maar het werkt. Ook al moet een bezoeker, aldus ds. B. H. Weegink, op woensdagavond zes concurrerende activiteiten voorbij voordat hij in de kerk belandt.De hervormde predikant uit Katwijk is voorzitter van de evangelisatiecommissie die de zangavonden organiseert. Hij noemt het bijzonder dat ze nog steeds bestaan. „Veertig jaar geleden -toen ds. J. P. van Roon ermee begon- was er voor de toerist weinig anders dan het strand. Nu hebben we de media en legio dingen waaruit hij kan kiezen. Het is elke avond prijs.” In de loop van de tijd verhuisde het zanguur van het strand naar de Oude Kerk.

Boulevardje pakken
Het publiek is vooral kerkelijk en komt behalve uit Katwijk uit de wijde omtrek van de plaats. Een deel is vakantieganger. Ook mensen die „de zondagse dienst meestal niet halen”, ofwel de randkerkelijken, laten zich op woensdagavond zien.

Bereikt de evangelisatiecommissie ook onkerkelijken met de zomeravondzang? Ds. Weegink: „Er zijn toeristen die een boulevardje pakken en dan binnen komen lopen, ja. Je ziet ze even verrast kijken. Ze nemen de ruimte in zich op, kijken naar de pilaren en horen op van de luide, volle manier van zingen. Ik denk dan wel eens aan Psalm 27: „Hier weidt mijn ziel met een verwond’rend oog.”

In de liedkeuze wil de evangelisatiecommissie volgens de hervormde predikant luisteren naar de traditie. „Dat past bij de gemeente. Tegelijk willen we openstaan voor nieuwe invloeden en de liederen van vandaag. Soms kiest een predikant voor de nieuwe berijming. Liederen moeten geen probeersels worden. Is een gezang min of meer onbekend? Prima, maar zet er iets tegenover dat geweldig loopt, zeggen we dan.”

Rustmomenten
Alle predikanten die behoren tot de hervormde gemeente van Katwijk leveren een bijdrage tijdens het seizoen, dat dit jaar loopt van 28 mei tot 10 september. Ook voorgangers met familie in Katwijk of predikanten die eerder in de badplaats stonden, worden uitgenodigd.

De collectes maken zes weken evangelisatie- en recreatiewerk op twee Katwijkse campings mogelijk. De hervormde gemeente onderhoudt contact met de Dabarteams die daar verblijven.

Het mooiste van de zomeravondzang vindt ds. Weegink het orgelspel en de lofzang. „Je kunt je ogen een beetje dichtknijpen en zo word je meegenomen op de golven van het lied. Soms brengt muziek zijn eigen boodschap. De woensdagavonden zijn rustmomenten. Ik geniet ervan. Niet in de laatste plaats van de saamhorigheid. Onlangs was ik met mijn vrouw in de supermarkt. Een ouder echtpaar vroeg me wanneer de zomeravondzang weer begon. Wat bleek? Ze waren er al die veertig jaar bij geweest.”


Zomeravondzang begon met onweer

Het echtpaar Van der Mark uit Leiden woont al veertig jaar de Katwijkse zomeravondzang bij. Als het even kan, tenminste. Stakende buschauffeurs gooien dit jaar roet in het eten. M. C. van der Mark -ze is 78 jaar- herinnert zich nog goed dat een fikse regen- en onweersbui hen in 1968 overviel. „We stonden met een groep mensen te zingen op het plein bij het strand, vlakbij de witte Andreaskerk. Dat ging heel spontaan. Maar ineens sloeg het weer om. De koster deed de kerk open en we zijn allemaal naar binnen gegaan.”

In de julimaand huurde het kostersechtpaar steevast een appartement in de badplaats. „Een vervanger nam in die maand onze taken over. Dan kun je wel thuis blijven, maar als je naast de kerk woont, gaat toch de hele dag je bel. Omdat we niet zonodig ver weg hoefden, vertrokken we voor een maand naar Katwijk. De zangdiensten hoorden bij onze vakantie. Op woensdagavond kwam er nooit iemand op visite. Ja, dat mocht wel, maar dan moest het bezoek mee.”

Als het geen vakantie was, bracht de bus hen naar de Oude Kerk. Dat gebeurt nog steeds. Van mei tot september, iedere week opnieuw. „We zingen verschrikkelijk graag”, licht mevrouw Van der Mark toe. „De organisten kunnen prachtig spelen. Een van de eerste organisten speelde gerust midden in de zomer het ”Stille Nacht”. Je ging zingend de kerk uit.”

„Weet je, wij zijn nog van het oude stempel”, gaat de voormalige kostersvrouw verder. „Het liefst zingen we Psalmen op hele noten.” Toch is de zomeravondzang vooral geliefd bij het echtpaar vanwege de verscheidenheid van de liederen. „Johan de Heer, de oude bundel. Mooie verzen.”

Mevrouw Van der Mark zag niet veel veranderen in de loop van de jaren. „Alleen dat gemoedelijke van vroeger is er niet meer. Je zag toen nog hele gezinnen zitten en moeders met veel kinderen. Nu komen de vrouwen vaak alleen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer