Overleg tussen Syrië en Israël hervat
Israël en Syrië hebben zondag hun indirecte vredesbesprekingen onder Turkse bemiddeling hervat. Twee medewerkers van premier Olmert zijn voor het overleg in de Turkse hoofdstad Ankara, evenals een Syrische delegatie. Dit hebben Israëlische functionarissen gezegd.
Eerder vredesoverleg tussen Israël en Syrië liep in 2000 stuk, maar vorige maand maakten de drie betrokken landen bekend dat er al weer enige tijd indirecte besprekingen gaande waren.De Israëlische president Peres zei zondag dat als Syrië echt vrede wil, president Assad met de Israëlische premier om de tafel moet zitten. Assad en Olmert zijn volgende maand allebei uitgenodigd voor een mediterrane conferentie in Frankrijk, maar er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat het dan tot een ontmoeting zal komen.
Syrië verlangt de Golanhoogten terug, die Israël in 1967 veroverde. Israël heeft in het verleden in principe met teruggave ingestemd, maar de twee partijen konden het niet eens worden over de uiteindelijke grens of de voorwaarden voor vreedzame betrekkingen.
In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zondag ook besprekingen begonnen tussen Hamasleiders en een Egyptische bemiddelaar over een bestand met Israël. De Israëlische onderhandelaar Gilad was donderdag al in Egypte om het Israëlische standpunt uiteen te zetten.
Beide partijen stellen strikte voorwaarden aan een akkoord. Israël eist dat Hamas en Egypte een einde maken aan de smokkel van wapens naar de Gazastrook. Ook moet er vooruitgang worden geboekt met betrekking tot de vrijlating van de Israëlische korporaal Gilad Schalit, die twee jaar geleden door Palestijnse strijders werd ontvoerd.
Hamas eist opheffing van de Israëlische blokkade van Gaza, waardoor bijna 1,4 miljoen mensen van de buitenwereld zijn afgesloten.
Hamas en Israël weigeren rechtstreeks met elkaar te onderhandelen. De onderhandelingen vinden onder strikte geheimhouding plaats op een onbekende locatie buiten Caïro.
Ondertussen zei het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst van Fatah in de Gazastrook, Dahlan, dat hij voorstander is van verzoening met Hamas. Dahlan zei dat hij geen aanwijzingen ziet dat Hamas bereid is zijn greep op Gaza op te geven, maar dat de door westerse regeringen gesteunde president Mahmud Abbas toenadering met Hamas moet zoeken. Dahlan noemde nationale verzoening „een noodzaak.”
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, heeft zondag in ongewoon harde bewoordingen kritiek geuit op Israël, omdat dat huizen blijft bouwen in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Volgens Rice hebben de bouwactiviteiten een negatief effect op de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.
Rice is in het Midden-Oosten om opnieuw te proberen Israël en de Palestijnen zover te krijgen dat ze nog dit jaar een vredesakkoord sluiten.
Na te hebben gesproken met de Palestijnse president Mahmud Abbas zei ze dat de Verenigde Staten nog altijd aan dat tijdschema vasthouden, maar dat de Israëlische plannen om duizenden huizen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem te bouwen de onderhandelingen niet ten goede komen. Israël kondigde deze week aan dat het 1300 huizen gaat bouwen in Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hun toekomstige hoofdstad zien. De onderhandelingen hebben alleen kans van slagen als de partijen het gevoel hebben dat ze op elkaar aankunnen, zei Rice, die de kwestie zondag aan de orde stelde bij de Israëlische premier Olmert.
Abbas zei dat de Palestijnen de nederzettingen als het grootste obstakel in de vredesonderhandelingen beschouwen. De Palestijnen zien de Westelijke Jordaanoever als de toekomstige Palestijnse staat, waarvan Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet worden. Israël veroverde beide gebieden in de Zesdaagse Oorlog van 1967. In Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen momenteel 250.000 Israëliërs, in Oost-Jeruzalem 180.000. In het kader van de zogenoemde routekaart voor de vrede heeft Israël beloofd de nederzettingen niet verder uit te breiden, maar Olmert zegt dat de bouw in nederzettingen die Israël denkt te kunnen behouden, wordt voortgezet. Ook meent hij dat de belofte geen betrekking heeft op het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem.