Nuon met Noor de grens over
AMSTERDAM (ANP) – De kogel is door de kerk. Nuon wil met een buitenlandse partner in zee om de concurrentie op de Europese energiemarkt beter het hoofd te kunnen bieden. Het energiebedrijf verwacht over een maand of zes exclusieve gesprekken te voeren met een geselecteerde partij.
„Een juist gekozen strategische partner kan de schaal en slagkracht van Nuon vergroten", aldus de Noorse topman Oystein Loseth vrijdag. De aandeelhouders van het energiebedrijf staan achter de strategische keuze van het concern. Zelfstandig verder gaan, of Nuon in zijn geheel in de etalage zetten, vielen na maandenlang beraad tussen bestuur, commissarissen en aandeelhouders als opties af.„Als Nuon een levensvatbaar bedrijf wil blijven met voldoende eigen identiteit, zul je op zoek moeten gaan naar een buitenlandse partner om ook de zwakste plek, gas, een impuls te geven", aldus Willem Pardijs, beleidsmedewerker bij grootaandeelhouder de provincie Gelderland (44 procent). „De gaspositie is toch een strategisch hiaat."De plannen betreffen het commerciële productie– en leveringsbedrijf van Nuon, dat na splitsing van het concern loskomt van het netwerkbedrijf. Volgens Nuon gaat de consolidatie op de Europese energiemarkt onverminderd voort en worden concurrenten daardoor steeds groter en machtiger. Als Nuon zich daartegen wil wapenen, moet het bedrijf zowel actief zijn in de levering van elektriciteit en gas, als in de productie daarvan.
In 2012 wil Nuon 10 procent van de gasportfolio zelf kunnen produceren. Met de eerder deze week aangekondigde overname van Burlington Resources Nederland Petroleum, waarmee Nuon een belang in 35 gasvelden in de Noordzee verwierf, zette het bedrijf al een eerste stap in die richting.
Buitenlandse partners met belangen in gasvelden zijn in dit licht aantrekkelijk. Ook partners waarmee Nuon nieuwe elektriciteitscentrales kan bouwen in vooral België en Duitsland en in duurzame opwekking van energie kan investeren, zijn interessante gegadigden. In het verleden noemde Nuon landen rondom de Noordzee als mogelijke alliantiepartners. Namen als het Noorse Statkraft, het Deense Dong, het Zweedse Vattenfall en het Britse Centrica vielen toen in de media.
Binnen de plannen van Nuon is het voor aandeelhouders mogelijk op termijn hun aandeel geheel of gedeeltelijk van de hand te doen. De provincie Friesland liet eerder al weten van het aandeel van 12,6 procent af te willen. „Het productie– en leveringsbedrijf wordt na splitsing een commerciële activiteit", zei gedeputeerde Sjoerd Galema vrijdag. „Dat is niet iets waar overheden mee bezig zijn.“Volgens Galema heeft Friesland geen haast om het aandeel te verkopen. Of en hoe de verkoop plaatsvindt, hangt af van de afspraken met de nieuwe partij. „Het kan zijn dat wij 30 procent van onze aandelen verkopen, maar het kan ook zijn dat 30 procent van de aandeelhouders uitstapt”, aldus Galema.
De gemeente Amsterdam wil niet bevestigen dat ze de aandelen wil afstaan, maar stelt daarvoor wel open te staan. Gelderland liet begin dit jaar al weten zich in ieder geval nog voor vier tot zes jaar als aandeelhouder aan Nuon te verbinden. „Nederlandse energiebedrijven moeten zich splitsen en Nuon is in die periode gebaat bij de nodige rust", aldus beleidsmedewerker Pardijs.
De Nederlandse concurrent Essent, waarmee een fusiepoging vorig jaar mislukte, onthoudt zich van commentaar. De aandeelhouders van Essent stuurden vorige maand een brandbrief naar het kabinet om alsnog op een fusie tussen de twee grootste energieconcerns van Nederland aan te dringen. Ook Essent is op zoek naar schaalgrootte, met een binnen– of buitenlandse partij.