Economie

InBev doet megabod op brouwer Budweiser

Bierbrouwer InBev wil vele miljarden neertellen om de trotse Amerikaanse branchegenoot Anheuser-Busch in te lijven.

ANP
13 June 2008 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:57

Het Belgisch-Braziliaanse bedrijf bevestigde woensdagavond met een bod van 46,3 miljard dollar in contanten (bijna 30 miljard euro) de geruchten in de markt. Een combinatie levert ’s werelds grootste bierbrouwer op en een verhevigde concurrentie in de Verenigde Staten (VS) en Europa.Heineken krijgt er een kluif aan. „Als het doorgaat, ontstaat een bedrijf dat sterker wordt in heel veel markten”, aldus analist Jan Meijer van effectenhuis Theodoor Gilissen. „Met merken als Corona en Budweiser en InBevs Stella Artois en Beck’s, kan de combinatie InBev en Anheuser-Busch een beter aanbod doen aan distributeurs. Het is moeilijk om dat positief uit te leggen voor Heineken.” Heineken liet in een reactie weten niet verrast te zijn door de ontwikkelingen.

Het bod van InBev, na SABMiller de grootste bierbrouwer ter wereld gemeten naar volume, komt neer op 65 dollar per aandeel. Dat is 24 procent hoger dan de prijs van de aandelen Anheuser eind mei, voordat de geruchten over een fusie de kop opstaken en de waarde van de Amerikaanse brouwer opdreven.

„Voor de Budweiserdrinkers verandert er niets”, zei topman Carlos Brito van InBev, die donderdag benadrukte dat Budweiser wereldwijd het vlaggenschip van het fusiebedrijf wordt. „We blijven het bier brouwen in dezelfde brouwerijen, met dezelfde mensen. We hebben geen plannen om brouwerijen te sluiten.”

InBev wil de overname financieren met onder meer een lening van zeker 40 miljard dollar. Onder meer Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland zijn bereid krediet te verstrekken.

Hoewel InBev lijkt aan te sturen op een vriendelijke overname, zal familiebedrijf Anheuser-Busch zich naar verwachting niet zonder slag of stoot overgeven. De topman van het al ruim anderhalve eeuw in St. Louis (Missouri) gevestigde bedrijf, August Busch IV, zou tegen een fusie zijn. Het Amerikaanse concern liet wel officieel weten het bod te bestuderen.

Analisten menen dat het bod van InBev pas het eerste is in de strijd om Anheuser-Busch. Zij gaan ervan uit dat het uiteindelijke bod tussen de 70 en de 75 dollar per aandeel komt te liggen. Anheuser, dat als belangrijkste aandeelhouders Barclays (6 procent), Berkshire Hathaway (5 procent) en de familie August Busch (4 procent) heeft, zal volgens hen door de knieën gaan.

De speculaties over een fusie van InBev en Anheuser doen al jaren de ronde. De twee bedrijven werken reeds samen en passen geografisch goed bij elkaar. Anheuser is de exclusieve importeur van bieren van InBev in de Verenigde Staten, terwijl Anheuser door een fusie betere toegang zou krijgen tot Europa en Zuid-Amerika. „Een fusie is een natuurlijke volgende stap”, aldus Brito.

Het jaarlijkse productievolume van de brouwers samen bedraagt ruim 450 miljoen hectoliter. De gezamenlijke omzet komt neer op circa 39 miljard dollar. Met een fusie kunnen de bedrijven naar verwachting jaarlijks zo’n 450 miljoen dollar op kosten besparen.

Politiek ligt de overname gevoelig. Anheuser-Busch is een van de meest prominente Amerikaanse bedrijven en het zal voor veel Amerikanen pijnlijk zijn om de onderneming in buitenlandse handen te zien vallen. Gouverneur Matthew Blunt van Missouri liet weten „zeer verontrust” te zijn over het bod. Om de zorgen te verlichten, beloofde InBev dat de naam van het nieuwe bedrijf de „historische erfenis” van Anheuser-Busch in ere zal houden. Ook blijft het hoofdkantoor van de Noord-Amerikaanse activiteiten in St. Louis.

Na de overname van het Britse Scottish & Newcastle door Heineken en het Deense Carlsberg, en met het miljardenbod van InBev op Anheuser-Busch, lijkt de grootste strijd op de biermarkt gestreden. Voor de vijf grootste biermerken InBev, SABMiller, Anheuser, Heineken en Carlsberg wordt het lastig om nog grote overnames te doen zonder problemen te krijgen met de kartelautoriteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer