Kamer op de bres voor psychotherapeuten
De Tweede Kamer heeft het donderdag opgenomen voor psychotherapeuten die door een nieuwe manier van declareren al bijna een halfjaar zonder inkomsten zitten. Minister Klink (Volksgezondheid) erkent de problemen, maar verwacht dat deze binnenkort tot het verleden behoren.
Sinds 1 januari valt de kortdurende psychotherapie niet meer onder de volksverzekering AWBZ, maar zit deze zorg in het basispakket van de zorgverzekering. Daardoor krijgen de therapeuten niet meer vooraf geld voor een behandeling, maar kunnen ze deze pas achteraf gaan declareren. Daardoor zitten veel vrijgevestigde psychotherapeuten nu een tijdje zonder inkomsten.De zorgverzekeraars kunnen voorschotten kunnen geven om de psychotherapeuten uit de brand te helpen, maar de Kamer klaagde dat die daar nog niet erg scheutig mee zijn. „Hoe kan het dat zorgverzekeraars zo terughoudend zijn?" vroeg CDA-Kamerlid Smilde zich af.
SP’er Van Gerven overhandigde Klink een enquête onder medewerkers uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) waaruit blijkt dat de meesten helemaal niet zitten te wachten op meer marktwerking in de zorg, waar het nieuwe declaratiesysteem uit voortvloeit.
Klink gaf aan dat de zorgverzekeraars nu beter gaan bevoorschotten. Voor ict-problemen die het declaratiesysteem met zich meebrengt is ondersteuning geregeld. Ook wil hij bekijken of de therapeuten al kunnen gaan declareren voordat een behandeling helemaal is afgesloten.
Koepelorganisatie NVVP waarschuwde vorig jaar dat veel psychotherapeuten er door de overgang het bijltje bij neer zouden gooien. Volgens een recente onderzoek onder de leden zijn 350 van de 1500 praktijken inmiddels gesloten. Klink stelt dat oudere psychotherapeuten het nieuwe regime aangrijpen om ermee te stoppen. Ook denkt hij dat zelfstandige therapeuten bij een ggz-instelling zijn gaan werken.