Nederland niet tegen maximumprijs sms in EU
Nederland is niet afkerig van een tijdelijke maximumprijs op grensoverschrijdende sms’jes in de EU. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) heeft dat donderdag gezegd na EU-beraad in Luxemburg.
„Het moet wel gaan over een tijdelijke maatregel", zei Heemskerk. Doel is dat de bedrijven daarna zelf concurrerende prijzen berekenen. Over een prijs of een periode is bij het EU-beraad nog niet gesproken.Een sms’je met een Nederlandse gsm vanuit het buitenland is nu buitensporig duur, bleek recentelijk uit onderzoek van toezichthouder Opta. Het versturen van een tekstbericht uit een ander Europees land kost voor Nederlanders 51 cent. De Europeaan betaalt gemiddeld 35 cent voor zo’n bericht.
Heemskerk meent dat „niet is uit te leggen waarom de tarieven voor Nederland zelfs hoger zijn dan het EU-gemiddelde. Die prijs moet omlaag".
EU-commissaris Reding (Informatietechniek) had de Europese telecombedrijven al in februari gewaarschuwd dat grensoverschrijdende sms’jes voor 1 juli goedkoper moeten. Anders zou de commissaris met een wetsvoorstel komen, waarschijnlijk een tijdelijke maximumprijs, net als ze eerder deed voor internationale gsm-gesprekken.
De telecombedrijven hebben amper gereageerd op het ultimatum, blijkt nu uit nieuw onderzoek. „Een gemiddelde sms over de grens kostte in januari 29 cent, nu is dat 28 cent exclusief btw. Ik ben totaal niet onder de indruk van deze verlaging", zei Reding donderdag na het EU-beraad. „Tenzij er voor 1 juli een wonder gebeurt, kom ik met wetgevende voorstelllen na de zomer. Bijna alle ministers toonden zich gelukkig met dat voornemen".
Een woordvoerder van Reding had woensdag al gezegd dat Brussel streeft naar een prijslimiet van 12 cent exclusief btw. Het voorstel moet uiteindelijk goedkeuring krijgen van de gezamenlijke EU-landen en het Europees Parlement.
Op voorstel van de EU-commissaris is vorig jaar een prijslimiet op internationale gsm-gesprekken ingesteld, ondanks verzet van enkele Zuid-Europese landen die vet verdienden op de zogeheten roaming vanaf Spaanse stranden en Italiaanse terrassen. Mogelijk verzetten deze landen zich opnieuw bij een sms-prijslimiet.
Het besluit van vorig jaar om de gesprekken goedkoper te maken, bespaarde de Nederlandse consumenten alvast 77 miljoen euro.