„Voortdurend geweld in Irak tegen christenen”
„Christelijke minderheden in Irak zijn blootgesteld aan voortdurend geweld. De internationale gemeenschap is zich daar onvoldoende van bewust.”
Dit zei Madeline Garlick, vertegenwoordigster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, woensdag in Brussel. Zij voerde het woord op een conferentie over de positie van de Assyriërs in genoemd land. In een beschrijving van de huidige situatie merkte zij verder op: „Elke dag worden er christenen aangevallen door extremistische moslims. Er is sprake van intimidatie, moorden, overvallen, verkrachtingen en ontvoeringen.” De aanwezigen kregen een televisiedocumentaire te zien waarin Tweede-Kamerlid Voordewind (CU) op basis van zijn bevindingen tijdens een recent bezoek de aanduiding „religieuze zuivering” bezigde.De discussiebijeenkomst was belegd door de fractie van de christendemocraten in het Europees Parlement, in samenwerking met de Assyria Council of Europe (ACE), en stond onder leiding van CDA-afgevaardigde Esther de Lange. „Dit onderwerp moet hoger op de agenda”, meent zij. „De Assyriërs zijn vaak een vergeten groep in het politieke debat.” Zij maant de regering in Bagdad de vrijheid van godsdienst en de veiligheid van minderheden te waarborgen. Het EP heeft in de voorbije jaren in diverse resoluties aandacht gevraagd voor de problemen.
Na de val van het regime van Saddam Hussein, ruim vijf jaar geleden, is er een radicalisering opgetreden. Onder invloed daarvan zijn honderdduizenden christenen uit Irak op de vlucht. Velen gaan naar de buurlanden Syrië en Jordanië of trekken naar de vlakte van Ninevé in het noorden. Die staat onder controle van de Koerden, maar zij zorgen er niet voor rust en stabiliteit. Hulpverleners mijden het gebied, omdat zij het er te gevaarlijk vinden.
„De ontheemden beschikken niet over milities die het voor hen opnemen. Fysieke bescherming dient daarom een prioriteit te zijn”, verklaarde Ninos Warda van de ACE. Hij pleitte ervoor leden van de minderheden op te leiden voor die taak en met inzet van deze mensen lokale politiemachten te vormen. „Dat is van groot belang voor het overleven van de bedreigde bevolkingsgroepen.”
Het realiseren van een autonome regio voor de Assyriërs zit er volgens De Lange niet in. Zij wijst erop dat de EU de voorkeur geeft aan het tot stand brengen van een federale, democratische natie, met verzoening tussen de verschillende etnische en religieuze groeperingen en niet voor een ontwikkeling van ieder voor zich.
De Unie gaf tot dusver ongeveer 1 miljard dollar uit voor verbetering van de omstandigheden in Irak, rekende Karin Gatt-Rutter, een medewerkster van de Europese Commissie, voor. Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) liet kritiek horen op de inspanningen vanuit Brussel. „Het land is niet alleen gebaat bij donatie van fondsen. Het komt vooral aan op een goede kwaliteit van de hulp”, benadrukte zij.