Congolese krijgsheer Lubanga later berecht
Het Internationaal Strafhof heeft het proces tegen de voormalige Congolese krijgsheer Thomas Lubanga woensdag voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege onenigheid over bewijsstukken.
Lubanga’s advocaat vroeg de rechter dinsdag van het proces af te zien, omdat de aanklagers geen inzage willen geven in VN-documenten die ze bij de aanklacht gebruiken. Aanklager Ekkehard Withopf zei dat het achtergehouden materiaal niets toevoegt aan de documenten die de verdediging reeds in haar bezit heeft, maar rechter Adrian Fulford zei de klacht serieus te nemen.Woensdag zei Fulford dat de door de verdediging opgeworpen kwestie te belangrijk en ingewikkeld is om snel af te handelen en beloofde hij dat de rechters spoedig, mogelijk nog voor het weekend, een schriftelijk oordeel zullen geven.
De zaak tegen Lubanga is de eerste die het Internationaal Strafhof behandelt. Het hof is bevoegd verdachten van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te berechten. Volgens de tenlastelegging heeft Lubanga in 2002 en 2003 in de Oost-Congolese regio Ituri honderden kinderen gedwongen te vechten met de gewapende vleugel van zijn Unie van Congolese Patriotten. Lubanga ontkent dat.
Mensenrechtengroepen en overheidsfunctionarissen in Congo hebben het besluit Lubanga te berechten toegejuicht als een belangrijk gebaar tegenover de slachtoffers van de burgeroorlog en regionale conflicten in Congo. De strijd en de honger en ziekten die er het gevolg van waren kostten naar schatting vier miljoen mensen het leven.
Het strafhof liet verder weten dat het arrestatiebevel tegen oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba van de Democratische Republiek Congo is uitgebreid met de beschuldiging moord.
Bemba werd vorige maand in België opgepakt. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo beschuldigt hem van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002 en 2003. In het oorspronkelijke arrestatiebevel werd hem misdaden als verkrachting, marteling en plundering verweten.
Bemba zit nog in een Belgische procedure om te worden overgedragen aan het ICC.