Opinie

Leg in gedragscode verbinding met uitgangspunten CU

Het rapport van de commissie-Cnossen verdient grote waardering, maar roept ook het onbestemde gevoel op dat de ChristenUnie niet duidelijk genoeg is, schrijft Pim Hulsman. Zijn kiesvereniging heeft daarom een amendement ingediend om in de voorgestelde gedragscode expliciet te verwijzen naar de uitgangspunten van de partij.

12 June 2008 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:57

Het rapport van de commissie representatie heeft nogal wat reacties teweeggebracht. Van instemmend tot afkeurend. Sommige leden van de ChristenUnie stellen dat de partij met dit rapport een wezenlijke grens passeert. Passen we ons steeds meer aan onze samenleving aan en verwatert daarmee de gehoorzaamheid aan de Bijbel? Dwalen we af van wat de titel van het minderheidsrapport van Meindert Leerling zegt: ”Gode meer gehoorzaam zijn dan de mensen”?Ook het bestuur van de kiesvereniging Nunspeet heeft geworsteld met deze vragen. Enerzijds grote waardering voor het rapport, anderzijds dat onbestemde gevoel dat we niet écht duidelijk willen zijn, juist daar waar het op aankomt. Al sprekend over deze materie, concludeerden we dat we iets wezenlijks misten, niet zozeer in het rapport, maar in de voorstellen ten aanzien van de gedragscode.

In de gedragscode stelt de commissie-Cnossen dat bij de beoordeling van gedragingen van ChristenUniepolitici altijd het uitgangspunt geldt dat zij bereid dienen te zijn om hun politieke en persoonlijke gedragingen en opvattingen vanuit de Bijbel te verantwoorden. Dit gedeelte is zonder meer glashelder. Ook het rapport laat op dit punt geen onduidelijkheid bestaan. Maar vanuit diezelfde Schrift komt de een tot andere conclusies dan een ander.

Ook als we tot andere keuzes komen ten aanzien van onze leefwijze mag je elkaar daarop bevragen in het licht van de Bijbel, maar het komt ons niet toe de integriteit van de ander in twijfel te trekken. Dit ligt teer. Als kiesvereniging Nunspeet vinden wij deze toevoeging juist daarom waardevol, maar tegelijk niet voldoende.

Het rapport stelt namelijk ook dat politici persoonlijk én politiek geloofwaardig moeten zijn. Politici dienen volop datgene uit te dragen waar de partij voor staat, zonder dat hun publieke gedrag daarmee in strijd is. Echter, de verbinding tussen geloofwaardigheid en de uitgangspunten van de partij wordt niet concreet gemaakt in de gedragscode. Daar ligt volgens ons de zwakte.

De uitgangspunten van de ChristenUnie staan verwoord in het Kernprogramma en de Uniefundering; documenten die gehoorzaam willen luisteren naar de Schrift. In het kernprogramma worden bijvoorbeeld heldere, Bijbelse lijnen getrokken met betrekking tot het huwelijk als een verbintenis tussen één man en één vrouw. Ook over veel andere zaken die betekenis hebben voor onze leefwijze worden duidelijke standpunten ingenomen. Het is niet meer dan logisch dat je persoonlijk en politiek alleen geloofwaardig bent wanneer je gedrag op z’n minst niet in strijd is met deze uitgangspunten. Evenals bij andere politieke partijen.

De kiesvereniging Nunspeet heeft daarom een amendement ingediend om aan de gedragscode toe te voegen: „ChristenUniepolitici zijn politiek geloofwaardig. Dit betekent dat hun publieke gedrag niet strijdig is met de uitgangspunten van de ChristenUnie, zoals die zijn vastgelegd in de Uniefundering en het Kernprogramma.”

Dit amendement, dat zaterdag ingebracht wordt bij het Uniecongres, heeft de steun van de bestuurdersvereniging van de ChristenUnie. Het heeft ook een positief preadvies gekregen van het landelijk bestuur.

Geen lijstjes
De voorgestelde toevoeging aan de gedragscode betekent dat iemand die oprecht christen is en samenleeft in een homofiele relatie, in eerste instantie zélf de vraag moet beantwoorden of hij/zij als vertegenwoordiger van de ChristenUnie geloofwaardig de uitgangspunten van deze partij kan uitdragen. Ook de selectiecommissie van de partij zal voor zichzelf de vraag moeten beantwoorden of hier sprake is van een geloofwaardig vertegenwoordigen van de partij. In een open en eerlijk gesprek tussen de betrokkene en de commissie, waarbij het belang van de uitgangspunten van de ChristenUnie vooropstaat.

Vertegenwoordigers van de ChristenUnie behoren aanspreekbaar te zijn op de Bijbel, maar ook op de uitgangspunten van de partij. Als we dit hanteren, hoeven we geen kille lijstjes te hebben van wat nog wel of juist niet door de beugel kan. Tegelijk liggen er een heldere grondslag en duidelijke uitgangspunten en daarover moet het gesprek gaan. In alle duidelijkheid, maar ook integer en respectvol.

De auteur is voorzitter van de Kiesvereniging ChristenUnie Nunspeet.

Meer over
ChristenUnie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer