Cultuur & boeken

Baas over de aardse chaos

Het vloekt. Het leveren van filosofische beschouwingen en het schrijven van een thriller lijken simpelweg niet bij elkaar te passen. Toch komen beide activiteiten in de persoon van Craig Parshall samen. De erudiete Amerikaan schreef de gratis thriller voor de Maand van het Christelijke Spannende Boek.

Jacob Hoekman
11 June 2008 15:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:57
De Amerikaanse thrillerauteur Craig Parshall en zijn vrouw bezochten afgelopen week Nederland om de roman ”Levend bewijs” te promoten. „We waren erg verbaasd toen we in de boekhandels hier zo veel Amerikaanse titels herkenden.” Foto’s Alex J. de Haan
De Amerikaanse thrillerauteur Craig Parshall en zijn vrouw bezochten afgelopen week Nederland om de roman ”Levend bewijs” te promoten. „We waren erg verbaasd toen we in de boekhandels hier zo veel Amerikaanse titels herkenden.” Foto’s Alex J. de Haan

Hij is zwaar onder de indruk van Nederland. „Zó’n klein land, en dan de poort naar de wereld: dat is fantastisch.” Craig Parshall steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken, en datzelfde geldt voor zijn vrouw Janet - een beroemde tv- en radiopersoonlijkheid in de Verenigde Staten, die met haar talkshows dagelijks enkele miljoenen Amerikanen aan zich weet te binden. „Toen ze in Amerika bij de douane kwamen, mochten ze zo doorlopen”, weet Dirk Aangeenbrug van Parshalls uitgever Barnabas.In Nederland is die roem wat minder. De Parshalls maakten vorige week desondanks een zegetocht door Nederland, nu Craigs boek ”Levend bewijs” is uitverkoren tot christelijk actieboek tijdens de Maand van het Spannende Boek. „Een enorme eer.”

Zijn werk ziet hij als Gods roeping, en dat geldt niet minder voor zijn grote hobby: schrijven. „God helpt me daar erg bij. Ik claim geen inspiratie op dezelfde manier als de Bijbel is geïnspireerd, maar ik ervaar Zijn hulp op een heel praktische wijze als ik schrijf. Bij het maken van plots bijvoorbeeld, of het invulling geven aan karakters en thema’s.”

Sartre
Rode draad in Parshalls werk is dat een ogenschijnlijk chaotische wereld uiteindelijk tóch door God blijkt te worden geregeerd: Hij is de chaos hoe dan ook de baas. „Ik zie dat thema in mijn eigen leven terug. Op mijn achttiende kwam ik tot Christus. Ik deel mijn leven in twee periodes in: de jaren ervóór en erna. Daarvoor had ik ook met chaos te kampen. De Duitse en Franse existentialisten, met name Sartre, waren toen ontzettend belangrijk voor me.”

Toch was er ook destijds al een andere onderstroom, analyseert Parshall (58) vier decennia later. „Ik heb altijd geloofd dat áls er een waarheid was, ik ’m zou vinden. Zoekt en gij zult vinden, zegt de Schrift. Maar het werd: Ik zocht, en Hij vond mij.”

In zekere zin geldt hetzelfde voor zijn hoofdpersoon. Will Chambers is, net als Parshall, advocaat in Washington. Beiden zijn gespecialiseerd in burgerrechten en komen bijzonder gedreven over. In het actieboek stáát Will voor de waarheid, al schiet hij daarbij bijna het leven in. Tegelijkertijd is hij een flamboyante advocaat die gerust per ongeluk in sandalen in de rechtbank verschijnt - een juridische doodzonde in de VS.

U lijkt erg op uw hoofdpersoon.
„Toch zijn er belangrijke verschillen. Will wint zijn zaken altijd. Ik moet toch eens aan hem vragen hoe hij dat doet. Maar er zijn vooral veel overeenkomsten tussen hem en mij. En inderdaad, we houden allebei van sandalen. Ook ik was ooit bijna vergeten ze om te wisselen. En ook ik ben door God gezegend met een nogal abnormale advocatenpraktijk.”

In zijn boeken brengt Parshall de Amerikaanse rechtspraktijk, met zijn jury’s en zijn vaak snoeiharde aanvallen van advocaten, dichtbij. Soms is het lastig om daarin als christen te opereren, zegt Parshall - zeker als cliënten overduidelijk schuldig zijn. „Mijn christelijke vrienden leverden daar in het begin wel commentaar op. Dan zei ik: Als Christus mij kan vertegenwoordigen voor de hoogste Rechter terwijl ik schuldig ben, kan ik ook mensen vertegenwoordigen voor een lagere rechter. Al draag ik hun zonden niet, dat is waar. Maar wel krijg ik regelmatig de kans om mijn geloof te delen. Sommige criminelen zijn ook daadwerkelijk tot geloof gekomen.”

Ander Evangelie
In ”Levend bewijs” staat de strijd tussen christendom en islam centraal. Duistere figuren pleiten voor een samensmelting van beide religies, mede met het oog op een betere toegang tot de ’islamitische’ olie voor de ’christelijke’ markt. Het scharnierpunt is de waarheid van de opstanding van Christus, die als niets anders scheiding maakt tussen de beide wereldgodsdiensten.

Een actueel boek, knikt Parshall. „Ik heb zelfs predikanten horen zeggen dat de islam en het christendom samen moeten gaan. Dat is wat Paulus in Galaten „een ander Evangelie” noemt. Het is niets minder dan valse spiritualiteit, die je vandaag de dag vaak terugziet. Kijk maar naar de populariteit van De Da Vinci Code. Het is een debat waar een diepgaande spirituele beïnvloeding van uitgaat.”

Ondanks de actualiteit en de grote rol voor de islam -er loopt zelfs een plaatsvervanger van Osama bin Laden in het boek rond, de wereldwijd beruchte terrorist Abdul el Alibahd- is het boek niet ingegeven door ”nine-eleven.” Parshall rondde zijn eersteling daarvoor al af. „Ik heb het zelfs minder direct gemaakt. Oorspronkelijk begon het boek met een beeldende beschrijving van een terroristische aanslag in hartje New York. Dat begin hebben we er later uitgehaald uit piëteit met de slachtoffers van 11 september.”

Er is discussie of het genre thriller vanuit zijn aard wel tot literatuur gerekend kan worden. Waar rekent u uw eigen boeken bij?
„Ik zal heel eerlijk zijn. Toen het genre van de thriller in de VS opkwam, waren de boeken van John Grisham de eerste. En eerlijk gezegd keek ik op die boeken neer. Voordat ik rechten studeerde, heb ik mezelf geschoold in filosofie, literatuur en religie. En ik leerde dat klassieke literatuur altijd als iets anders wordt gezien dan populaire literatuur - alsof populaire literatuur niet klassiek kan worden! Kijk naar iemand als Charles Dickens, die én populair was én een scherpe analyse van zijn tijd gaf. Dat probeer ik ook. In mijn boeken wil ik allereerst een goed verhaal vertellen, dan commentaar op de actualiteit geven en ten slotte de waarheid van Christus delen.”

Al jaren valt hetzelfde op: christelijke thrillers in Nederland zijn bijna zonder uitzondering linea recta van Amerikaanse herkomst. Hoe verklaart u dat?
„We waren erg verbaasd toen we in de boekhandels hier zo veel titels herkenden. Het enige waar ik het aan toe kan schrijven, is dat jullie gewend zijn aan de Amerikaanse manier van verhalen schrijven, zoals dat ook voor films geldt.”

Zegt het wellicht ook iets over de verschillen tussen Nederlands en Amerikaans christendom?
„Zeker. En over de overeenkomsten. Toen ik hier kwam, zag ik mijn eigen christelijke achtergronden op een manier waarop ik niet was voorbereid. Veel van onze wortels zijn in Nederland terug te vinden, van de Pilgrim Fathers die hier vandaan kwamen tot aan grote christelijke filosofen als Herman Dooyeweerd en Abraham Kuyper.”

Kunt u zich voorstellen dat lezers in Nederland uw boek typisch Amerikaans vinden?
„Ik denk dat ik wel weet wat daarmee wordt bedoeld: veel actie en avontuur. Maar Shakespeares toneelstukken hadden dat soms ook. Persoonlijk zal ik onbehoorlijk taalgebruik altijd vermijden. Hetzelfde geldt voor obsessief geweld. Maar dan nog liggen de grenzen verschillend. In een van mijn boeken zit een geweldsscène die mijn eigen moeder van streek maakte. Met horrorregisseurs uit Hollywood heb ik gediscussieerd over de vraag hoe ver je in de verbeelding van dit soort zaken moet gaan. Toen heb ik verteld dat een van mijn favoriete verhalen verschillende moorden bevatte, en zelfs een gruwelijke scène waarin iemands ogen worden uitgestoken. Ik had het over King Lear van Shakespeare - dat hadden ze niet gedacht. Het verschil zit erin of geweld dient om tot een moraal te komen of niet. Geweld mag nooit de moraal op zich vormen.”

Mede n.a.v. ”Levend bewijs”, door Craig Parshall; uitg. Barnabas, Heerenveen, 2008; ISBN 978 90 8520 049 9; 440 blz.; gratis bij aankoop van een van de negen actietitels.


Maand van het Christelijke Spannende Boek
Juni is de Maand van het Spannende Boek. In de boekhandels krijgen klanten bij aankoop van spannende boeken tot het eind van de maand ”Onbegrepen” van Karin Slaughter cadeau, een werkje waar de christelijke boekenwereld erg kritisch over is.

De christelijke uitgeverijen hebben dan ook als vanouds een alternatieve actie en komen dit jaar met het vuistdikke ”Levend bewijs” van Craig Parshall, gratis bij aankoop van een van de negen geselecteerde titels - waaronder overigens een tweede boek van Parshall. De negen geselecteerde titels zijn, eveneens als vanouds, overwegend van Amerikaanse herkomst.

Het actieboek ”Levend bewijs” was al eerder in het Nederlands vertaald, maar heeft voor de actiemaand een heruitgave gekregen bij uitgeverij Barnabas.

www.spannendeboek.nl voor meer informatie en de actietitels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer