Donderdag weer in de spits met de bus
DEN HAAG (ANP) – Reizigers kunnen in elk geval donderdag in het noorden van het land weer met de bus naar school en naar het werk. De rechtbank in Groningen besliste dinsdag dat de streekbussen na tien dagen staken vanaf donderdag weer in de spits moeten rijden.
Het kort geding was aangespannen door reizigersvereniging Rover en de drie noordelijke provincies die vinden dat de reizigers wel erg zwaar worden getroffen door de staking. Buschauffeurs voeren al weken actie nadat de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst vastliepen.Rover hoopt nu dat de bussen ook in de andere provincies gedurende de spits uit de remise komen. „Dat zou een mooi gebaar zijn van de vakbonden aan de reizigers. Het zou ze sieren".
De belangenorganisatie hoopt verder dat werkgevers en bonden weer gas geven in het onderling overleg en het desnoods eens worden over een cao voor een jaar.
FNV Bondgenoten overlegt woensdag met de stakende chauffeurs over de verder te volgen koers. De FNV is, net als CNV Dienstenbond, teleurgesteld in de uitspraak. Wel benadrukken beide vakbonden dat ze actie blijven voeren. De druk blijft op de ketel, maar de staking is een tandje teruggedraaid, aldus CNV-onderhandelaar Kusters.
Ook de werkgevers in het streekvervoer zijn teleurgesteld over het vonnis. Zij hadden gehoopt dat er een einde zou komen aan de staking die dagelijks ongeveer een miljoen reizigers treft. Woordvoerder Hettinga verwacht niet anders dan dat donderdag ook in de andere provincies de bussen weer in de spits rijden. „Er is nog steeds een groot aantal reizigers gedupeerd".
Hij had gehoopt op een gesprek met staatssecretaris Huizinga. „Dat zou een hoop kou uit de lucht hebben gehaald, maar we hebben geen uitnodiging gehad".
De werkgevers hopen nu dat er woensdag knopen worden doorgehakt in de Tweede Kamer. Er zou op voorstel van de SP een spoeddebat plaatsvinden, maar dat wordt mogelijk donderdag. Een brief van de staatssecretaris laat op zich wachten. Een spoeddebat zonder zo’n brief is niet gebruikelijk.
„Het is moeilijk te voorspellen wat de politieke discussie oplevert", aldus Hettinga. „Maar het is een gemiste kans als nu geen uitvoering wordt gegeven aan de adviezen van Klaas de Vries. Zijn oproep aan de overheid om de regie te nemen en het overleg tussen de betrokken partijen te organiseren is toch heel duidelijk". Voormalig minister De Vries (Sociale Zaken) analyseerde op verzoek van werkgevers en vakbonden de problemen in het streekvervoer. Hij stelde vrijdag dat het probleem is dat de sector zoveel problemen heeft die allemaal in elkaar haken.
Volgens SP-Kamerlid Roemer is Huizinga verantwoordelijk voor de problemen en daardoor medverantwoordelijk voor een oplossing voor het conflict. De ChristenUnie-bewindsvrouw is volgens haar woordvoerster nog steeds niet van zins aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Huizinga blijft erbij dat het een cao-conflict is waarbij de overheid geen partij is.