Politiek

Wijzigingen in donatiesysteem

DEN HAAG - Minister Klink van Volksgezondheid wil het huidige systeem van orgaandonatie op twee onderdelen wijzigen.

Redactie politiek
10 June 2008 07:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:56
DEN HAAG - Een donorcodicil. Nederland kampt al lang met een groot tekort aan orgaandonoren. Het kabinet buigt zich vrijdag over het systeem van orgaandonatie. Foto ANP
DEN HAAG - Een donorcodicil. Nederland kampt al lang met een groot tekort aan orgaandonoren. Het kabinet buigt zich vrijdag over het systeem van orgaandonatie. Foto ANP

Voor mensen die zichzelf niet laten registeren, wordt in het donorregister vastgelegd dat nabestaanden beslissen. De bewindsman hoopt dat burgers hierdoor nadrukkelijker gaan nadenken over de vraag of ze donor willen zijn of niet. Dit blijkt uit een conceptbrief van de bewindsman die maandag uitlekte via RTL Nieuws.Vandaag zouden de meest betrokken bewindslieden over orgaandonatie debatteren en vrijdag buigt het kabinet zich als geheel over het onderwerp. Op dit moment wordt van mensen die zich niet laten registreren, niets vastgelegd in het donorregister.

De tweede verandering die de minister voorstelt, is uitbreiding van het aantal keuzemogelijkheden. Nu zijn er vier: „Ja, ik geef toestemming”, „Nee, ik geef geen toestemming”, „Mijn nabestaanden beslissen”, en: „Een specifieke persoon beslist.” De vijfde keuzemogelijkheid die daarbij komt, is: „Ja, ik geef toestemming voor donatie, mits mijn nabestaanden instemmen.” Klink denkt dat mensen door de introductie van deze mogelijkheid positiever tegenover orgaandonatie komen te staan.

De zogeheten Coördinatiegroep Orgaandonatie, waarin behalve het departement alle belangenorganisaties over orgaandonatie zijn vertegenwoordigd, wilde in meerderheid het liefst het zogeheten Actief Donorregistratiesysteem (ADR) invoeren. Bij dit systeem worden mensen die geen beslissing nemen, uiteindelijk geregistreerd als donor. Wie zich nu niet laat registreren, komt ook niet in het donorregister terecht.

Klink is tegen het ADR. Hij stelt in zijn conceptbrief dat het kabinet veel waarde hecht aan het principe dat het doneren van organen gebaseerd dient te zijn op een nadrukkelijke wilsverklaring van de donor zelf. Dat is bij ADR niet het geval. In de Tweede Kamer bestond enkele jaren geleden veel waardering voor een dergelijk orgaandonatiesysteem. Volgens de minister zal het aantal donoren door het ADR niet spectaculair toenemen.

Verder wil Klink in de komende jaren de voorlichting over orgaandonatie gaan verbeteren. Als de vijfde keuzemogelijkheid in het bestaande systeem van orgaandonatie wordt geïntroduceerd, wil de bewindsman elke Nederlander van achttien jaar of ouder een nieuwe brief sturen met de vraag om zich te laten registreren. Door deze maatregelen zou het aantal donoren in vijf jaar met 25 procent kunnen toenemen.

Nederland kampt met een tekort aan donororganen. Eind 2007 stonden er 1284 patiënten op de wachtlijst. Dat aantal zal de komende jaren toenemen, zo vreest de Nederlandse Transplantie Stichting. In 2007 overleden 152 patiënten terwijl ze op een wachtlijst voor transplantatie stonden. Vijftig patiënten zijn van de wachtlijst gehaald omdat hun gezondheidstoestand zo was teruggelopen dat een transplantatie niet meer mogelijk was.

Bijna 730 mensen kregen in 2007 wel een orgaan. Voor een donornier moest gemiddeld vier jaar worden gewacht, op andere organen gemiddeld een jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer