Mofaz dreigt Iran openlijk met aanval
De Israëlische vicepremier en minister van Transport Shaul Mofaz heeft Iran vrijdag openlijk met een Israëlische aanval gedreigd als Teheran doorgaat met het ontwikkelen van kernwapens.
Een Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties lijkt „onvermijdelijk”, aldus Mofaz in een interview met de grootste Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Mofaz was eerder minister van Defensie en stafchef van het Israëlische leger.„Als Iran doorgaat met zijn programma voor het ontwikkelen van nucleaire wapens, zullen wij het aanvallen. De sancties zijn niet effectief”, aldus Mofaz, die overigens zelf in Iran werd geboren.
Het was het meest expliciete dreigement van een Israëlische bewindsman aan het adres van de Islamitische Republiek. Het officiële standpunt van de Israëlische regering is dat gebruik van geweld tegen Iran weliswaar niet wordt uitgesloten, maar wel als uiterste redmiddel zal fungeren.
Het Witte Huis verklaarde vrijdag in een reactie op de uitlatingen van Mofaz dat de Verenigde Staten „weliswaar de Israëlische bezorgdheid over de Iraanse dreiging begrijpen”, maar dat Washington de kwestie vooralsnog langs diplomatieke weg en via het verscherpen van het sanctieregime wil oplossen.
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA verklaarde vorig najaar nog dat Iran enkele jaren geleden al is gestopt met het ontwikkelen van kernwapens. Israël is echter, onder andere op basis van rapporten van de inlichtingendienst Mossad, een andere mening toegedaan.
Iran ontkent dat het kernwapens ontwikkelt. Het land weerstaat al enkele jaren westerse druk om zijn uraniumverrijkingprogramma op te geven. Ook heeft Teheran met vergeldingsaanvallen op Israël en op Amerikaanse doelen in de Golfregio gedreigd in geval van een aanval op het land.
Israël heeft zelf nucleaire wapens maar doet daar geen mededelingen over. Het heeft nooit het non-proliferatieverdrag (NPT) tegen de verspreiding van kernwapens ondertekend. Iran is wel ondertekenaar van het NPT. Het land stelt juist daarom het volste recht te hebben vreedzaam kernenergie tot ontwikkeling te brengen.