Palestijnse politie ’s nachts niet op patrouille
Het gaat wat beter in de Palestijnse gebieden, maar toch vervullen veel ontwikkelingen drs. Bas Belder, -net terug van een bezoek aan de Palestijnse gebieden- met zorg.
„Wij streven niet naar populariteit. We zijn tenslotte geen politici die met verkiezingen rekening moeten houden.” Met een zweem van ironie reageert de nieuwe politiechef van Nablus op de vraag van onze delegatie van het Europees Parlement naar de relatie van zijn ruim 900 manschappen met de burgerbevolking van de oude Palestijnse stad op de westelijke Jordaanoever. Samen met twee collega’s probeerde ik de afgelopen dagen beter zicht te krijgen op de veiligheidssituatie onder de Palestijnse Autoriteit.Sinds de bloedige machtsovername van Hamas in de Gazastrook (juni 2007) maakt de Palestijnse Autoriteit exclusief aanspraak op het overheidsgezag op de Westoever. Een lastige opgave, gelet op de nog altijd sterke aanhang van rivaal Hamas. Naar verluidt plusminus 50 procent. En passant onderhandelt haar voorzitter Mahmud Abbas met de Israëlische premier Ehud Olmert over vrede via een tweestatenoplossing.
Om die vredesroute met succes af te leggen, moet de Palestijnse overheid wel de publieke orde kunnen handhaven én opgewassen zijn tegen terreurorganisaties van eigen bodem. Zij krijgt daarbij vandaag de steun van zowel Amerikaanse als Europese zijde.
In zijn Jeruzalemse hoofdkwartier informeert een Amerikaanse generaal dat zijn regering fors investeert in loyale, effectieve Palestijnse veiligheidsdiensten. Washington spendeert maar liefst 86 miljoen dollar. Zo’n 600 jeugdige, zeer gemotiveerde Palestijnen hebben inmiddels hun training in Jordanië (!) achter de rug. De opbouw van een betrouwbare Palestijnse burgerpolitie laten de Amerikanen graag aan de Europeanen over. Het ’zachte werk’ zogezegd.
Dat ’zachte’ politiewerk vraagt aanzienlijk meer fondsen dan waarover de Europese politiemissie momenteel beschikt, vertelt haar Britse chef Colin Smith in diens uitvalsbasis te Ramallah. „De Palestijnse burgerpolitie heeft letterlijk aan alles gebrek. Van handboeien tot gevangenissen. Daarom zet mijn missie hoog in bij de internationale donorconferentie van 24 juni in Berlijn: 150 miljoen euro voor politietraining en adequate uitrusting. Tussen haakjes: onlangs keurden de Palestijnen een partij geschonken handboeien af. ”Made in China” stond erop.”
Tijdens onze (inspectie)tocht op de westelijke Jordaanoever hebben we met eigen ogen waargenomen dat de verbijsterende periode van volslagen wetteloosheid, voor het ogenblik althans, voorbij is. Ook in de traditioneel oproerige stad Nablus toonden de ’blauwen’ (burgerpolitie) en de ’groenen’ respectievelijk de ’zwarten’ (onderscheiden veiligheidsdiensten) zich heer en meester op straat.
Niet overnachten
Dat is in elk geval pure winst. Tegelijk benadrukken al onze Palestijnse gesprekspartners dat zij van Israëlische zijde meer concrete steun verwachten. Die is toch evengoed bij ”law and order” op de West Bank gebaat! Mikpunt van de Palestijnse kritiek is vooral de maatregel dat vanaf middernacht tot ’s morgens zes uur geen inheemse politieman of veiligheidsfunctionaris dienst mag draaien. Vrij spel voor criminelen?! „Nou, we hebben onze inlichtingendiensten nog altijd achter de hand”, zegt de energieke politiechef van Nablus geruststellend.
Even later adviseert een Tsjechische politie-expert met een ernstig gezicht om toch vooral niet te overnachten in Nablus. Welnu, we hebben veilig en goed geslapen in deze historierijke stad. Openbare orde. Als de Palestijnse Autoriteit daarin voor de hele Westoever slaagt, begint zij metterdaad haar naam waar te maken. „Het grenst aan het ongelofelijke, wat de Palestijnse politie in Nablus presteert”, prijst ook Knessetlid brigadegeneraal Amira Dotan.
De auteur is Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP.