Turks hof wil hoofddoekjes handhaven
Het Constitutionele Hof van Turkije stemde donderdag tegen een grondwetswijziging om het hoofddoekjesverbod op universiteiten te versoepelen. De uitspraak was geen verrassing. ’s Lands hoogste juridische instantie sprak zich in het verleden al twee keer uit tegen een versoepeling van het verbod.
Het hof (Turks: Anayasa Mahkemesi) is opgericht om tegenwicht te bieden aan politieke instellingen zoals het parlement, om machtsmisbruik te voorkomen. Het hof kan wetten en regeringsdecreten nietig verklaren. De hoogste juridische instantie van Turkije bestaat uit elf rechters en vier plaatsvervangers. Ze worden door de president benoemd.De belangrijkste taak van het hof is het controleren van wetten op hun constitutionele rechtsgeldigheid. Daarnaast is het hof in zijn kwaliteit van hooggerechtshof de instantie die hoge staatsfunctionarissen zoals de president, leden van de ministerraad en leden van de hoogste gerechtelijke instanties berecht.
Verder kan het hof dus op verzoek van de procureur-generaal politieke partijen verbieden. Op dit moment onderzoekt het hof of de AKP verboden kan worden. De instelling verbood ook al twee voorlopers van de AKP: in 1998 de Welvaartpartij en drie jaar later de Partij van de Deugd. Sinds de oprichting in 1962 heeft het hof al zeker twintig partijen verboden. Tegen een beslissing van het Constitutionele Hof is geen beroep mogelijk.