Binnenland

Onbekendheid houdt paren weg bij embryoselectie

De behoefte aan genetische embryoselectie is waarschijnlijk groter dan gedacht. Als er meer bekend zou zijn over de mogelijkheden, dan zouden jaarlijks zo’n 430 paren ervoor kiezen.

ANP
4 June 2008 20:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:55

Dat blijkt woensdag uit onderzoek van patiëntenorganisatie VSOP en het Academisch Medisch Centrum. Nu zijn dat er ongeveer honderd.Personen met een ernstige genetische aandoening blijken vaak onvoldoende op de hoogte van de embryoselectie. De helft van hen heeft zelfs nog nooit van de methode gehoord.

De schatting houdt geen rekening met selectie voor erfelijke vormen van kanker, waarover nu politieke commotie is ontstaan. Mag er op kanker geselecteerd worden, dan zullen ’enkele tot enkele tientallen’ extra ouders kiezen voor selectie, zegt VSOP–directeur Cor Oosterwijk.

De toestemming om bij reageerbuisbevruchting op meer ernstige ziektes te screenen, zoals staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) die vorige week gaf, heeft geleid tot een conflict in het kabinet. Coalitiepartner ChristenUnie is fel tegenstander van selectie op ernstige aandoeningen, waarop Bussemaker de brief over het onderwerp moest intrekken.

Volgens ingewijden is een oplossing voor het conflict in de coalitie deze week nog niet te verwachten. Ze houden er rekening mee dat het kabinet op zijn vroegst volgende week vrijdag met een compromis naar buiten komt. Zowel PvdA als ChristenUnie heeft in dat weekeinde een partijcongres.

Volgens ingewijden bekijken de partijen de mogelijkheid om een ruimere selectie van embryo’s op erfelijke ziektes wel toe te staan, zoals Bussemaker wilde, maar daarbij tegelijk een aantal duidelijke voorwaarden te formuleren en het medisch–ethische debat bovendien te verbreden. Van een akkoord is echter nog geen sprake, waarschuwen bronnen. Bussemaker is gevraagd met aanvullende informatie te komen. De Tweede Kamer houdt donderdag een debat over de embryokwestie.

De belangenorganisatie van artsen, KNMG, waarschuwde woensdag dat de patiënt niet de dupe mag worden van trage besluitvorming door politici. De artsenkoepel vindt dat artsen en ethici per ziekte moeten vaststellen of de embryoselectie kan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer