Binnenland

Gemeenten platteland maken vuist naar het Rijk

Tien plattelandsgemeenten maken een vuist naar het Rijk, in de hoop meer steun te krijgen. „Jammer genoeg heerst er op overheidsniveau een sterke Randstadmentaliteit.”

Binnenlandredactie
4 June 2008 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 05:55
Verschillende plattelandsgemeenten maken een vuist naar het Rijk. Op de foto brievenbussen in Warmond. Foto ANP
Verschillende plattelandsgemeenten maken een vuist naar het Rijk. Op de foto brievenbussen in Warmond. Foto ANP

Postkantoren die sluiten, leegstaande boerderijen die het landschap ontsieren, scholen die amper het hoofd boven water kunnen houden. Plattelandsgemeenten in Nederland kennen hun eigen problemen.De rijksoverheid zou zich meer gelegen moeten laten liggen aan die sores, vinden bestuurders van het platteland. Op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) richtten ze woensdag de P10 op, een samenwerkingsverband van tien plattelandsgemeenten.

Nu nog richt de overheid te veel de blik op de grote steden, zegt burgemeester J. Asselbergs van Schouwen-Duiveland, een van de deelnemers in het samenwerkingsverband. „Op rijksniveau heerst een sterke Randstadmentaliteit. Natuurlijk zijn er grote problemen in en rond de steden, denk aan de prachtwijken van minister Vogelaar en de fileproblematiek. Maar dat neemt niet weg dat ook het platteland zorgen heeft.”

Doordat de tien plattelandsgemeenten de handen ineenslaan, vinden ze sneller gehoor bij de autoriteiten of landelijke bedrijven, stelt Asselbergs. „Mooi voorbeeld is dat we woensdag een overleg hadden met TNT Post over de instandhouding van postkantoren op het platteland.”

Omdat plattelandsgemeenten vaak bestaan uit een reeks kleine kernen met elk bijvoorbeeld hun eigen dorpshuis, moet het lokale bestuur dieper in de buidel tasten dan andere gemeenten. „De gemeente Schouwen-Duiveland telt 35.000 inwoners, verdeeld over 17 kleine kernen. Die hebben allemaal hun sociaal-culturele instellingen, een muziekkorps bijvoorbeeld, waarvoor wij subsidie verstrekken. Daarentegen heeft een gemeente als Goes, ook met 35.000 inwoners, niet zo veel kleine kernen. Het gemeentebestuur daar hoeft dus veel minder subsidie te geven. Voor die problematiek zou meer aandacht moeten zijn.”

Asselbergs beseft dat het platteland vergrijst. „Dat is een feit. Heel Nederland vergrijst.”

Plattelandsgemeenten zullen in moeten spelen op de trend dat ouderen vanuit de stad de rust en ruimte in de provincie zoeken. „Dat betekent bijvoorbeeld dat plattelandsgemeenten moeten investeren in bijvoorbeeld woon-zorgvoorzieningen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer