Binnenland

Probleemjeugd Rotterdam belast zorg te veel

Ruim 1500 Rotterdamse kinderen van wie de ouders door de kinderrechter het ouderlijk gezag is ontnomen, gebruiken 50 procent van het aanbod jeugdzorg. Door dit onevenredige beroep op deze categorie zorg ontstaan lange en hardnekkige wachtlijsten.

Van onze correspondent
4 June 2008 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:55

Dat is de belangrijkste bevinding uit een onderzoek naar de zorgbehoefte van probleemjeugd in de Rotterdamse regio. Het onderzoek is uitgevoerd door de regiegroep Ieder Kind Wint.Jeugdwethouder Geluk, voorzitter van de regiegroep, is blij met het gedetailleerde overzicht van het gebruik van zorg door deze categorie kinderen. „Het aanbod moet veel beter bij de vraag aansluiten”, zegt hij.,Er is een omslag nodig. Ieder kind moet de zorg krijgen die het verdient.”

Geluk wil meer inzetten op preventie. „We besteden nu veel geld aan een kleine groep.” De jeugdwethouder wil met het Rijk afspraken maken over manieren waarop de stadsregio meer invloed krijgt op het aanbod en de financiering van de zorg.

Uit het onderzoek blijkt dat de problematiek waarmee jongeren kampen in de stadsregio, en vooral in de stad Rotterdam, veel ernstiger is dan in andere gebieden in Nederland.

In de stadsregio Rotterdam-Rijnmond is van de ouders van bijna 3000 kinderen het ouderlijk gezag door de kinderrechter beperkt of ontnomen. Bij 2400 kinderen is er sprake van begeleiding en toezicht op het gezin (ondertoezichtstelling). In 2005 waren dat er nog 1760. Het aantal kinderen met een voogdijmaatregel is met 600 stabiel, maar ligt 30 tot 40 procent hoger dan in de stadsregio’s Haaglanden en Amsterdam.

Het onderzoek is uniek in Nederland. Voor het eerst zijn de bestanden van ruim 132.000 kinderen bij verschillende instellingen met elkaar vergeleken.

Donderdag tekenen minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en wethouder Geluk een overeenkomst voor proefprojecten die ertoe moeten leiden dat het zorgaanbod beter aansluit bij de vraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer