„Honger en ondervoeding onaanvaardbaar”
De wereldwijde voedselproductie moet voor 2030 met 50 procent zijn gegroeid om tegemoet te komen aan de stijgende vraag.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, heeft dat dinsdag gezegd op een conferentie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Hij hield een pleidooi voor minimalisering van de bestaande exportrestricties en importheffingen tijdens de huidige voedselcrisis.De FAO hoopt op de driedaagse top in Rome concrete oplossingen aan te geven voor de voedselcatastrofe. Directeur Jacques Diouf van de FAO wees met de beschuldigende vinger naar het Westen. Dat verknoeit volgens hem miljarden dollars aan landbouwsubsidies en het voeden van zwaarlijvige mensen, terwijl elders in de wereld miljoenen van de honger omkomen. Centraal in het debat stond de roep om afschaffing van landbouwsubsidies.
„Honger en ondervoeding zijn onaanvaardbaar in een wereld met zulke hoge niveaus aan productie, grondstoffen en kennis, die voldoende zijn om een einde te maken aan dit soort dilemma’s”, aldus de boodschap van paus Benedictus XVI aan de deelnemers van de top. „De grote uitdaging van woensdag”, aldus de paus in de verklaring, „is het globaliseren van niet alleen de economische en commerciële belangen, maar ook van de verwachting van solidariteit.”
De Italiaanse president Giorgio Napolitano opende dinsdag de topconferentie. De 82-jarige oud-communist riep de circa vijftig staats- en regeringsleiders ertoe op de oplossing van de wereldwijde voedselcrisis niet alleen over te laten aan de markt.
De top buigt zich onder auspiciën van de FAO de komende dagen onder meer over de sterk gestegen prijzen van basisvoedsel. Eten is in drie jaar tijd meer dan 80 procent duurder geworden volgens de Wereldbank. Het kwam de laatste tijd tot rellen in Egypte, Haïti en Afrikaanse landen.
Ban zei dat een door hem ingestelde werkgroep de verstrekking van zaden en kunstmest aan kleine boeren in arme landen en de opheffing van handelsbeperkingen aanbeveelt. Hij veroordeelde naast exportbeperkende maatregelen ook het aan banden leggen van prijzen, omdat daardoor het marktmechanisme buiten werking wordt gesteld en de prijzen op termijn nog hoger stijgen.
Volgens berekeningen van de Wereldbank zijn de voedselprijzen de afgelopen drie jaar met 83 procent gestegen. Experts stellen dat de stijging mede het gevolg is van het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstoffen en de snelle stijging van de brandstofprijzen.
De experts verschillen van mening over de mate waarin biobrandstoffen verantwoordelijk zijn voor het opjagen van de prijzen. De Amerikaanse minister van Landbouw, Schafer, hield het dinsdag op 2 tot 3 procent van de voorspelde prijsstijging van 43 procent dit jaar. Frederic Mousseau, een beleidsadviseur van de Britse hulporganisatie Oxfam, meent dat het eerder gaat om 15 tot 30 procent.